Organizația Memorial, dedicată apărării drepturilor omului, a confirmat valul de răpiri înregistrat în ultimele 12 zile în Cecenia, o republică musulmană din Caucazul de Nord condusă cu o mână de fier de Ramzan Kadîrov, un aliat al Kremlinului.

Potrivit Memorial, noul val de răpiri a început pe 6 mai, după difuzarea pe rețelele de socializare a unei înregistrări video în care o persoană neidentificată dă foc unei mașini cu plăcuța de înmatriculare inscripționată „Dostum”. Este vorba de un nume de cod asociat în trecut lui Ramzan Kadîrov și preluat între timp ca poreclă pentru fiul său Adam, transmite Radio Svoboda.

Conform unor informații care circulă pe canalele de Telegram ale opozanților ceceni, între 80 și 90 de persoane au fost răpite în ultimele aproape două săptămâni în Cecenia. Astfel, în satul Starîie Ataghi, districtul Urus-Martan, au fost răpiți circa 50 de membri ai familiei lui Saif-Islam Elmurzaev, principalul suspect de incendiu. Locația acestor persoane, printre care unele în vârstă și femei, inclusiv una însărcinată, nu a putut fi stabilită până acum.

De asemenea, cel puțin șase persoane au fost răpite în satul Goiskoe, iar altele 30 în orașul Șali. Persoanele răpite în Șali au fost duse la Groznîi, capitala Ceceniei, apoi redirecționate către departamentul de poliție din oraș, cu excepția a patru dintre ele.

În plus, un bărbat a fost găsit spânzurat sub un pod în districtul Șalinski. Memorial precizează că încă nu deține informații despre cauza acestui deces și dacă există vreo legătură sau nu cu recentul val de răpiri.

La doar 16 ani, Adam Kadîrov ar fi responsabil de supravegherea batalionului Șeicul Mansur, din cadrul Ministerului rus al Apărării, precum și de paza tatălui său. La fel ca tatăl său, Adam Kadîrov este acuzat de abuzuri și violențe în Cecenia, unele dintre aceste acte fiind promovate și lăudate chiar de autoritățile cecene.

Urmărește-ne pe Google News