Mai multe foste studente, acum actrițe, regizoare sau scenografe l-au acuzat pe regizorul Felix Alexa, 55 de ani, de hărțuire sexuală. Experiențele relatate vorbesc despre avansuri, mesaje insistente, urmăriri, amenințări sau șantaj profesional. Una dintre victime a făcut plângere la poliție după ce Alexa i-a spart ușa de la casă și cauciucurile de la mașină.
Regizorul Felix Alexa susține că acuzațiile de hărțuire sexuală sunt „exagerări” și a anunțat declanșarea unei acțiune în justiție, „ca să îmi apăr onoarea”.
„Mărturiile victimelor ne confirmă faptul că în UNATC au existat, de-a lungul timpului, o serie de comportamente toxice care nu au fost chestionate îndeajuns și că nesancționarea lor a dus, din nefericire, la perpetuarea lor”, arată textul semnat de zeci de universitari din UNATC, intitulat „Pentru un spațiu universitar sigur” și postat pe pagina de Facebook a universității.
Credem că este important să ne asumăm această realitate, să o analizăm cu luciditate, să punem în discuție efectele pe care le-a avut în timp, să reflectăm asupra urmelor lăsate asupra studentelor și studenților noștri în prezent și să acționăm pentru a transforma mediul universitar într-o comunitate mai sigură pentru aceștia.
Mesajul a zeci de cadre din UNATC:
„Suntem solidari cu toate persoanele care au suferit abuzuri în această universitate”
„Suntem solidari cu toate persoanele care au suferit abuzuri în această universitate. Care au fost victimele unor atitudini umilitoare. Care au trăit momente dureroase din cauza sexismului, hărțuirilor sexuale, hărțuirilor psihologice și a instrumentalizării unor raporturi de putere. Care nu și-au găsit forța să semnaleze aceste derapaje sau care au fost, direct sau indirect, descurajate sau intimidate să o facă, într-o societate în care victimele agresiunilor sunt, de cele mai multe ori, învinovățite atunci când își denunță agresorii”, spun cadrele de la UNATC.
„Le suntem recunoscătoare și recunoscători tuturor celor care au vorbit și vorbesc despre traumele pe care le-au trăit și le trăiesc, încurajând în acest fel și alte persoane aflate în situații similare să facă mărturisiri despre aceste comportamente abuzive”, mai scriu profesorii.
Respectând prezumția de nevinovăție și a dreptului la apărare, universitarii spun că îți doresc „demararea cât mai rapidă a unei anchete interne care să analizeze aplicat pozițiile tuturor părților implicate în materialul jurnalistic recent apărut, precum și alte mărturii relevante”.
De altfel, Liviu Lucaci, rector UNATC București, care a admis că un alt profesor a fost înlăturat de la catedră în urma unor acuzații de hărțuire sexuală similare, a anunțat o anchetă internă în cazul lui Felix Alexa.
Discuții, dezbateri, revizuirea codurilor interne
Profesorii au trsnamis că vor organiza „discuții cu studente și cu studenți, dezbateri cu experte și cu experți în studii de gen și în politicile egalității de gen, ateliere tematice, elaborarea de materiale informative și de sprijin, precum și cooptarea unor consilieri psihologici în acest proces”.
Considerăm că e necesară modernizarea unor modele pedagogice care au generat de-a lungul timpului numeroase probleme în relațiile dintre profesori și studenți, creând, în unele cazuri, contexte pentru jigniri, hărțuiri sau abuzuri asupra celor din urmă.
Scrisoarea deschisă a cadrelor din UNATC:
Universitarii insistă pentru „urgentarea procesului de revizuire al regulamentelor și codurilor interne în acest sens, în primul rând Codul de etică și deontologie profesională universitară al UNATC și Regulamentul de funcționare al Comisiei de etică”, în condițiile în care „ universitățile publice joacă un rol social și moral fundamental. Pentru integritatea acestor spații ale accesului public la cunoaștere și dezvoltare academică, este important să înțelegem amploarea sistemică a fenomenelor de abuz și hărțuire – care, din nefericire, s-au întâmplat și se întâmplă în multe universități din România – și să depunem un efort colectiv pentru a le contracara”.
„De aceea, invităm colegele și colegii din toate universitățile vocaționale din România să se alăture demersului nostru și să transformăm locurile în care muncim și cărora le dedicăm o bună parte a vieților noastre profesionale în comunități sigure pentru toți membrii acestora”, încheie profesorii.