Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat, marți, 25 iunie, într-un comunicat întreaga listă de posturi interzise.
„Ca răspuns la decizia luată pe 17 mai de Consiliul UE cu privire la interzicerea «oricărei activități de difuzare» a trei publicații rusești (RIA Novosti, Izvestia și Rossiiskaia Gazeta), care intră în vigoare astăzi, 25 iunie, sunt introduse contra-restricții de acces pe teritoriul Federației Ruse pentru un număr de instituții de presă și operatori media din statele membre ale Uniunii Europene”, a declarat MAE rus.
În total, 81 de instituții de presă din 25 de state membre UE, printre care trei din România, și anume Pro TV International (stirileprotv.ro, protv.ro), Digi24 (digi24.ro) și B1TV (b1tv.ro) sunt interzise în Rusia.
Printre publicațiile europene importante interzise în Rusia se află Der Spiegel, Die Zeit și Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania); El Mundo, El Pais, EFE și Televisión Española (Spania); La Stampa, La Repubblica și RAI (Italia); Nos, Nrc și Algemeen Dagblad (Olanda); LCI, Le Monde, La Croix, Liberation, Lexpress, Agence France-Presse, CNews și Arte (Franța), precum și Politico și Euobserver.
Diplomația rusă susține că aceste instituții de presă „difuzează în mod sistematic informații false despre desfășurarea operațiunii militare speciale”, adică informații care nu se înscriu în linia narativă a Kremlinului despre războiul purtat împotriva Ucrainei.
Pe lângă anunțarea restricțiilor, Moscova lansează o serie de acuzații la adresa UE și a statelor membre și se declară parte nevinovată, deși toate restricțiile decise împotriva ei au fost luate ca urmare a lansării invaziei din Ucraina și pentru contracararea propagandei și dezinformărilor sale destabilizatoare.
Așadar, Moscova susține că „mass-media rusă” s-a lovit de „interdicții nefondate” în UE, iar partea rusă „a avertizat în mod repetat” că nu le va trece cu vederea. Totodată, Moscova acuză Bruxellesul și capitalele europene că „au ales calea escaladării” și au „forțat-o să ia contramăsuri în oglindă”.
Agenția de presă de stat RIA Novosti, ziarele Izvestia și Rossiiskaia Gazeta, precum și obscura rețea mass-media prorusă Voice of Europe au fost interzise în statele membre UE cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, care au avut loc în perioada 6-9 iunie. Potrivit UE, toate cele patru publicații se află sub controlul Kremlinului.
De la izbucnirea războiului la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, din ordinul președintelui rus Vladimir Putin, UE a interzis mai multe canale rusești sau prorusești, printre care Russia Today și Sputnik, sub justificarea că acestea sunt folosite de Kremlin pentru a-și răspândi propaganda și campaniile de dezinformare.
nobody • 25.06.2024, 22:17
Spui proteve sau digi si ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gigiladrea • 25.06.2024, 21:20
ha ha ha tare restul sunt ok ptr putin ii plac; asta e cea mai tare evaluare a tv-urilor de stiri din intrega perioada postrevolutionara aici suntem dupa 34 de ani de asa zisa libertate si democratie de la caderea comunismului ar trebui sa ne fie rusine; pana si putin ne spune ca nu suntem chiar o democratie cum ne place sa credem