UPDATE ora 20.00. Situația în jurul minei de la Lützerath s-a mai calmat odată cu lăsarea serii. Majoritatea protestatarilor au părăsit zona după ciocnirile cu forțele de ordine.
Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției din Aachen, mai multe persoane au intrat în mină. „1000 de oameni au încercat să-și forțeze drumul spre Lützerath”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Der Spiegel.
„Am fost capabili să-i împiedicăm pe oameni să facă acest lucru doar folosind forța fizică, de exemplu. folosind bastoane și spray cu piper.”
Există relatări că au fost folosite și tunuri cu apă. Polițiștii au fost supuși unei presiuni considerabile, mai multe vehicule au fost avariate, iar cauciucurile au fost sparte, potrivit autorităților.
„Așa cum stau lucrurile în prezent, nimeni nu a reușit să pătrundă în Lützerath”, a spus purtătorul de cuvânt. Cu toate acestea, mai multe persoane au năvălit în mina deschisă.
Poliția avansează mai mult pe teren și încearcă să scoată manifestanții rămași la gardul din fața exploatării miniere Lützerath.
UPDATE ora 18.00. Potrvit RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), poliția a folosit și bastoane și sprayuri cu piper în timpul demonstrației. A fost folosit, de asemenea și un tun cu apă.
Nu a fost anunțat un bilanț oficial al răniților, deoarece evenimentele sunt încă în desfășurare.
Pe rețelele de socializare, manifestanții au denunțat violența poliției.
TW Polizeigewalt
— Lützerath bleibt! – Tag X seit 3.1. (@LuetziBleibt) January 14, 2023
Was wir heute und die letzten Tage erleben ist pure #Polizeigewalt. Wir sind erschrocken, wie die Polizei vorgeht und verurteilen dieses Verhalten. Wir bleiben standhaft, denn wir wissen, wofür wir kämpfen: #Klimagerechtigkeit!
(🧵1/4) pic.twitter.com/scQCZaZ4ly
Efective masive ale poliției au intervenit la Lützerath pe 11 ianuarie, când au înlăturat baricadele activiștilor climatici fără prea multe incidente.
Sâmbătă, însă, începând cu ora locală 13.30, o oră mai târziu în România, evenimentele au escaladat și au avut loc încăierări cu poliția chiar pe marginea exploatării miniere.
Potrivit jurnalistului Paul Gäbler, zeci de activiști răniți au fost tratați de serviciile de urgență.
Nur noch wenige hundert Meter bis Lützerath. Hinter diesem Hügel haben die Sannis mehrere Dutzend Aktivist:innen in Behandlung mit teils schweren Kopfverletzungen durch Schlagstockeinsatz. Helikopter und Notarzt sind unterwegs. #luezerath pic.twitter.com/tFlVbxcHka
— Paul Gäbler (@PaulGaebler) January 14, 2023
Imaginile difuzate de agențiile de presă arată că locul este un adevărat teatru de război.
Poliția transmite că manifestanții au aruncat cu pietre, au tras cu rachete și cu alte obiecte pirotehnice în direcția forțelor de ordine.
Inițial, a avut loc un miting autorizat, la care au participat în jur de 30.000 de oameni, potrivit organizatorilor. A fost prezentă și activista suedeză pentru climă Greta Thunberg (20 de ani).
„Atâta timp cât cărbunele este în pământ, această luptă nu s-a terminat și nu este pierdută. Nu avem nicio intenție să renunțăm”, a spus activista în discursul său.
Oamenii de pe întreaga planetă urmăresc evenimentele de astăzi. Vom continua lupta globală pentru schimbările climatice și justiția socială.
Greta Thunberg:
„În loc de oameni, totul este despre profit în această țară”, a mai spus cunoscuta activistă, care le-a cerut oamenilor să continue să protesteze.
Miza exploatării de lignit de la Lützerath
Mii de activişti pentru climă din vestul Germaniei demonstrează de doi ani în satul Lützerath, condamnat la dispariţie din cauza extinderii unei mine de cărbune.
Lignitul sau cărbunele brun este combustibilul cu cel mai mare consum de CO2 din mixul energetic. La Lützerath este extras prin exploatare deschisă și apoi ars într-o centrală electrică din apropiere.50 de sate din această zonă au suferit deja distrugerea parțială sau totală pentru a facilita activitățile miniere, inclusiv părți din pădurea Hambach, care a fost evacuată în 2018 de poliție, în urma ordinelor guvernului landului Renania de Nord-Westfalia.
Acțiuni și mobilizări civice, demonstrațiile de stradă și petiții, ba chiar crearea „Zonei de apărare” (ZAD Rheinland), o bucată de pământ pe care activiștilor li s-a permis accesul de către Eckardt Heukamp, 58 de ani, ultimul fermier din Lützerath, au fost în zadar.
În ciuda protestelor, guvernul a pecetluit soarta satului Lützerath, anunțând, pe 4 octombrie, că RWE, cea mai mare companie energetică a Germaniei, are nevoie să prelucreze cărbunele din zonă pentru a compensa reducerea livrărilor din Rusia.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3
ivryernest • 15.01.2023, 01:01
Întotdeauna m-am întrebat : oare ce interese stau în spatele acestei Greta Thunberg ?