Cuprins:
Zeci de români s-au înscris pe listele de candidați în multe dintre cele aproape 600 de unități administrativ-teritoriale ale Regatului Belgiei.
Românii formează a doua cea mai mare comunitate de imigranți din Bruxelles, după francezi, potrivit statisticilor oficiale. Legislația electorală belgiană permite diasporei românești, estimată la aproximativ 200.000 de persoane, să își voteze conaționalii.
Profilul candidaților români
Candidații români provin din medii profesionale diverse, de la doctori și psihologi, la antreprenori, avocați și muncitori în construcții. Carmen Solomie, președinta Asociației RomBel, a declarat pentru Gândul:
„Profilul socio-profesional este destul de diversificat, sunt mulți antreprenori, pentru că și în Belgia, numărul românilor cu statut de «independent» este foarte ridicat, fiind una din modalitățile care permit înscrierea în administrație, posibilitatea de a închiria repede o locuința, de a face un cont în bancă etc., de la patroni de afaceri la muncitori, liber profesioniști – medici, asistenți medicali/infirmieri, avocați, profesori, fondatori de asociații românești, consilieri de business, de asigurări, există o mare diversitate”, a declarat Carmen Solomie, președinta Asociației RomBel – Români în Belgia, pentru Gândul.
Condiții de candidatură
Pentru a candida la alegerile locale din Belgia, un cetățean român trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Să fie cetățean al Uniunii Europene, să aibă cel puțin 18 ani împliniți la data alegerilor, să fie înscris în registrul populației municipiului în care candidează și să fie în deplinătatea drepturilor civile și politice.
Motivațiile candidaților
Suzana Carp, unul dintre candidații români în una dintre comunele Bruxelles-ului, a explicat motivația sa:
„Ce mă motivează astăzi să fiu candidată la alegerile municipale din Bruxelles este ce m-a motivat, cândva, să studiez științe politice: îmi doresc să contribui la îmbunătățirea condițiilor generale în care trăim, atât la nivel planetar și european, cum am demonstrat prin cariera mea, cât și la nivel local”, a spus ea.
„Viitorul nostru aici are nevoie de implicare responsabilă și colaborarea cu autoritățile locale, care să contribuie la respectarea drepturilor noastre de cetățeni europeni și la oferirea de șanse egale la bunăstare”, a mai explicat Gabriela Mara, candidată în regiunea Saint-Josse-ten-Noode.
De asemenea, Florin Pop, un alt candidat român, în localitatea Roeselare, și-a exprimat dorința de a reprezenta comunitatea românească:
„Vreau ca și comunității noastre să i se recunoască contribuția adusă la dezvoltarea acestui oraș. Iar asta implicit va deschide mai multe uși celor care doresc să ne cunoscă originea, cultura, tradițiile și bucătăria românească, asta ajutând antreprenoriatul românesc din zonă și nu numai”, a spus el.
Importanța participării românilor la vot
Experții subliniază importanța participării românilor la aceste alegeri. Dan Luca, expert în comunicare europeană stabilit în Belgia de 27 de ani, a declarat că în aceste comunități este normal pentru români să se prezinte la alegerile locale.
Aceste alegeri reprezintă o oportunitate pentru comunitatea românească din Belgia de a-și consolida prezența și influența în viața publică locală.
Rezultatele scrutinului vor arăta în ce măsură românii au reușit să se mobilizeze și să își facă auzită vocea în țara de adopție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Andan09 • 13.10.2024, 11:03
M-am uitat pe site ul Rombel... hahaha! Ultima stire din "actualitati" e din 13 Mai... curat actualitati! Iar toate evenimentele sunt numai la Bruxelles... pai?