”M-am inspirat din știrile de la televizor”, le-a declarat polițiștilor Andrei-Constantin Acsînte, un bărbat de 28 de ani din satul vasluian Gușiței, acuzat că a înșelat mai mulți români din străinătate.
Inițial, el a început cu escrocherii legate de transport colete și persoane. Le promitea oamenilor că transportă pachete sau persoane în țări din Europa, contra unor sume cuprinse între 100-200 de euro, în funcție de destinație. Solicita plata în avans, iar după ce banii intrau în cont nu mai răspundea la telefon. Văzând cât de ușor sunt păcăliți oamenii, în vara anului 2020, vasluianul a găsit o nouă metodă de a face rost de bani în mod facil, fără investiții și cu eforturi minime.
El a postat pe Facebook, pe grupuri de români din toată Europa anunțuri prin care oferea celor interesați obținerea de permise de conducere românești valabile, contra unor sume de bani. Anunțuri sale erau postate din conturi de utilizator fictive, pentru perioade scurte de timp, după care erau retrase și repostate la diferite intervale de timp, pentru a produce un efect de phishing.
Mesajele pe grupurile de Facebook
”Anunțurile erau postate precum aruncarea unui năvod, în care cădeau persoanele doritoare de obținerea facilă a unui permis de conducere, care puteau să plătească prețul cerut și care din diverse motive nu îl puteau obține pe căile legale”, au explicat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui care au investigat acest caz.
”Permis auto….detalii în privat, fără glume proaste”, ”Permis auto..legal pentru mai multe detalii contactați în privat rog seriozitate”, ”Oferim ajutor pentru obținerea permisului auto, atenție cei care l-au avut anulat nu deranjați inutil…”, ”Permis auto detalii în privat, cei cu probleme penale, nu contactați…”, sunt câteva dintre mesajele postate de bărbatul din Vaslui pe grupurile de Facebook ale românilor din Europa.
De ce erau aleși românii din străinătate
Potrivit procurorilor, bărbatul a dovedit că are o bună abilitate în a convinge pe cei interesați că are relații la serviciile de înmatriculări și permise de conducere (fără a preciza o anume instituție, persoană sau funcție), că este serios și că va rezolva problema doritorilor.
Prețul cerut pentru acest serviciu, era în medie de 1.600 euro- în funcție de categoriile dorite, de persoana cu care discuta și după posibilitățile financiare pe care afla că aceasta le are-, solicita plata unui avans pentru ”a da drumul la acte”, iar după câteva zile susținea că actele sunt gata, solicitând și diferența de preț pentru ”a putea ridica documentul”.
Ținta urmărită de bărbat era reprezentată de românii care lucrează în străinătate, din mai multe considerente, spun anchetatorii: cei care nu dețin permis de conducere, dar îl doresc, însă nu au timpul necesar pentru a efectua școala și pentru a susține examenele în România, nici cunoștințe suficiente de limbă, alte condiții legale impuse sau taxe mai mari pentru a-l obține legal în străinătate; își pot permite și sunt dispuși să plătească pentru aceasta sume de bani cuprinse între 1.500- 2.000 euro. În plus, miza pe faptul că victimele nu au curajul să reclame de teamă să nu fie acuzate de complicitate.
Folosea legitimația unui polițist
Pentru a fi și mai convingător el folosea fotografia cu legitimația unui polițist de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.
„Ăsta a făcut scandal, în fine, dumneavoastră îmi trimiteți dovada de plată 750 ca să le arăt că ați plătit, adică îmi băgați banii înapoi, ați înțeles, să-i arăt la handicapat mâine că v-ați plătit tot”, a scris Acsînte unui român din Olanda, care era sceptic în privința virării întregii sume solicitate.
Despre polițistul a cărui legitimație i-a trimis-o pe WhatsApp, Acsînte i-a comunicat că este șeful cel mare”, spunându-i și că anterior s-a întâmplat ca unele persoane să plătească doar avansul, iar după eliberarea permiselor să nu mai plătească diferența, acesta fiind motiv pentru care solicita toată suma înainte de eliberarea permisului.
Fiind convins că bărbatul are influență asupra unui polițist care se ocupă cu eliberarea permiselor de conducere, românul din Olanda a mai virat suma de 750 euro.
Pentru încasarea banilor, vasluianul și-a deschis un cont pe PFA pentru a da impresia, că este ”o firmă” serioasă. După ce banii intrau în cont, bărbatul nu mai răspundea la telefon. Sau dacă răspundea afirma că este o greșeală, invocând că este o altă persoană.
”Inculpatul le spunea persoanelor interesate că procedurile durează 14 zile, le cerea să-i trimită o fotografie tip buletin, copia actului de identitate și o foaie albă conținând semnătura lor, toate acestea fiindu-i trimise prin WhatsApp”, au explicat Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, care au dispus trimiterea în judecată a bărbatului pentru trafic de influență.
Doar șase români au avut curajul să depună plângeri împotriva bărbatului care i-a păcălit pe Facebook. Ceilalți nu s-au adresat autorităților de teamă că ar putea fi trași și ei la răsăpundere.
Cum a ajuns legitimația polițistului la escroc
În timpul anchetei, procurorii au dispus efectuarea unei expertize contabile la PFA-ul pe care Acsînte îl deținea. În urma verificărilor, s-a constatat că pentru sumele încasate pe PFA nu exista nici o justificare de natură economică sau comercială, neexistând nici un fel de prestări de servicii.
În contul deschis în lei, procurorii au identificat peste 20.000 de lei, sumă încasată de la 42 de persoane fizice, cele mai multe aflate în afara țării, prin mijloace de plată electronice, fără explicații sau cu precizări pecum bilet transport Franța, avans bilet Spania- România, transport auto. În contul de euro, au fost descoperite încasări de 20.080 euro, expeditorii sumelor fiind tot persoane din străinătate. Sumele au fost folosite în totalitate în interes personal și nu al PFA.
În timpul cercetărilor, procurorii l-au audiat pe polițistul a cărui legitimație fusese folosită de bărbatul de 28 de ani la escrocherii. Acesta a declarat că în cursul anului 2020 a primit spre soluționare două petiții prin care Acsînte era reclamat pentru încasarea unor sume de bani de la cetățeni români aflați în străinătate pentru efectuarea unor servicii de transport, servicii care nu au fost efectuate.
Pentru că nu l-a găsit la domiciliu, l-a contactat telefonic, iar bărbatul i-a solicitat să se legitimeze. Polițistul s-a conformat și i-a transmis legitimația prin intermediul aplicației WhatsApp.
Pedeapsă cu suspendare
În fața judecătorilor, bărbatul a recunoscut faptele și a solicitat să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaștere. Cererea i-a fost admisă, iar vineri Tribunalul Vaslui a dispus condamnarea sa la trei ani de închisoare cu suspendare.
”Instanța apreciază că scopul pedepsei poate fi atins fără ca pedeapsa stabilită să fie executată în regim de detenție, fără a fi îndepărtat inculpatul din comunitatea în care trăiește, neimpunându-se aplicarea unei pedepse cu executare în regim privativ de libertate, având în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, este integrat în societate, așa cum s-a arătat, beneficiază de sprijinul familiei, conștientizează gravitatea faptelor și consecințele acestora, deci prezintă perspective reale de îndreptare”, au motivat magistrații instanței din Vaslui.
Bărbatul a fost arestat preventiv pe 13 mai, anul curent, însă în luna septembrie măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Decizia de condamnare nu este definitivă.
În luna septembrie, Acsînte a fost condamnat, tot cu suspendare, de Judecătoria Huși pentru conducere fără permis. Bărbatul care promitea permise românilor din Europa nu deține permis pentru nicio categorie de vehicule. El a contestat decizia instanței din Huși.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro