Turnul cu ceas astronomic al primăriei, Podul Carol sau Castelul Hradcany sunt doar câteva dintre atracțiile orașului din Boemia Centrală care adună anual mii de turiști din toate colțurile lumii. Cu un ochi la monumente – multe dintre ele aflate sub patrimoniul UNESCO -, și cu celălalt ”lipit” de magazinele și tarabele de suveniruri, străinii sunt prăzi sigure ale bandelor de hoți care mișună prin ”orașul cu o sută de clopotnițe”, așa cum este supranumită capitala Cehiei, ba chiar și prin supermagazine.
Hoții i-au lăsat fără bani și fără acte în Praga
Printre victimele hoților de buzunare organizați în grupuri de patru-cinci indivizi sunt și zeci de români. O femeie și un bărbat din București – soț și soție -, aflați în trecere prin Cehia, au simțit pe pielea lor ce însemnă să rămâi cu buzunarele goale în urma unui asemenea atac consumat chiar într-un…magazin.
”Eram într-un supermagazin, la cumpărături. Era gol, nu era nimeni în jurul nostru, nu știu cum m-au jefuit. La casă, când să plătesc, am observat că geanta e deschisă și că nu mai am portofelul. Eram cu soțul. Ne-au furat 150-200 de euro și câteva sute de lei. Cel mai important este însă că am rămas fără acte într-o țară străină”, a povestit femeia la scurt timp după ce a fost jefuită.
Jefuit de patru ori în patru ani. Numai în magazin.
La Ambasada României din Praga, unde turiștii jefuiți au ajuns pentru a primi acte provizorii au aflat un lucru îngrijorător. Ei fac parte din grupul zecilor de români care cad victimelor bandelor care acționează chiar și în magazine. La rând, alături de ei, un bărbat la rându-i victimă a infractorilor, pare că știe fenomenul și spune resemnat.
”Pe mine m-au jefuit de patru ori la rând. De patru ani vin aici și tot de atâtea ori m-au furat. Nu știu cum fac. Mereu se întâmplă în magazin. Fie că e aglomerat, fie că e gol”.
Victimele jefuite declară că au pierdut actele
Reprezentantul unei agenții de turism care face curse regulate București-Praga explică ce fac foarte mulți dintre români după ce cad victime ale hoților de buzunare:
”Zeci de români sunt jefuiți în felul acesta. Ambasada le eliberează titluri de călătorie în baza declarației lor. Nu mai că oamenii se feresc să spună că au fost jefuiți, ci declară că au pierdut actele. E mai simplu așa. Altfel vine poliția, se face o anchetă, e o altfel de procedură. Neoficial, ni se spune că cei mai mulți dintre bandiți ar fi români și chiar minori, dar că ar fi și cehi. Dar cine știe?”.
În Portugalia, hainele din magazine sunt prinse cu lanțuri
Bandele de hoți sunt împrăștiate în toată Europa. De pildă, patronii de magazine de haine și de electronice din Lisabona se apără împotriva hoților folosind..lanțuri. Dar nu sa că-i lovească pe bandiți care ar putea atenta la bunurile lor, ci ca să..ancoreze hainele expuse la vânzare. Ca măsură de siguranță suplimentară, angajații stau lângă potențialul cumpărător până când acesta probează haina dorită, dar și pentru a o lega înapoi în lanțurile care sunt prevăzute cu lacăt.