Ca să nu fie închise școlile, fiindcă nu respectă legea și nu au autorizații de securitate la incendiu, reprezentanți ai autorităților locale, alături de cei de la ISU au avut, zilele acestea, o serie de discuții. Luni, 9 octombrie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea și cei 6 primari de sectoare din București se vor întâlni cu secretarul de stat Raed Arafat, șeful departamentului pentru situații de urgență din MAI, și cu Daniel-Marian Dragne, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru a discuta pe tema autorizațiilor ISU ale unităților de învățământ.
În prezent, din cele 420 de unităților de învățământ preuniversitar de stat din București, doar 44 au autorizație de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În timp ce reprezentanții IGSU susțin că ei nu au o situație privind modificările care s-au făcut de-a lungul anilor în școli, primarii sunt nemulțumiți că avizele se obțin foarte greu, spun că este vorba de costuri uriașe și că unele clădiri sunt monument istoric și nu pot interveni pe ele așa cum vor cei de la ISU.
În urma solicitărilor trimise de Libertatea, reprezentanții Primăriei Sectorului 1 ne-au răspuns că: “pe raza sectorului 1, nu sunt imobile în care funcționează unități de învățământ fără avize de securitate la incendiu. Toate imobilele la care s-au realizat lucrări de investiții, respectiv reabilitări, modernizări, consolidări, extinderi, au aviz de Securitate la incendiu”. În sectorul 1 sunt 76 de unități de învățământ de stat preuniversitar.
Nici o școală din sectorul 6 nu are autorizație, în prezent
În sectorul 2, Primăria locală are în administrare un număr de 83 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Dintre acestea, 41 de unități nu au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, potrivit legislației în vigoare. Pentru 24 de unități de învățământ preuniversitar de stat din sectorul 2 care au fost reabilitate de către Primăria Capitalei, iar pentru alte 18 unități de învățământ, Primăria de sector este în faza de obținere a autorizațiilor de securitate la incendiu.
“Este o lege foarte ciudată, în sensul că pentru clădirile construite înainte de 2006 nu cere absolut nici un fel de aviz, iar pentru celelalte se cer foarte multe acte. S-au dat legi sub impactul a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, dar în multe situații nu poate fi aplicate. Nu știu sigur dacă până la 30 decembrie vom putea obține avizul pentru cele 18 școli, iar atunci, conform legii ele ar urma să fie închise”, ne-a declarat Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2 al Capitalei.
Robert Negoiță, edilul de la sectorul 3 a declarat și el, în mai multe rânduri, că instituția pe care o conduce așteaptă de multă vreme obținerea autorizațiilor de la ISU, în situaţia în care proiectele sunt verificate și sunt autorizaţi pe partea de scenarii de foc.
În sectorul 4 sunt 59 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Dintre acestea, în prezent doar 4 unități de învățământ au obținut avizul de securitate la incendiu. Încă de la sfârșitul anului trecut au fost depuse dosarele cu documentația necesară obținerii avizelor de securitate la incendiu pentru celelalte unități de învățământ preuniversitar de stat, dar nici acum nu au fost soluționate.
Luni va avea loc o nouă discuție pe această temă
În sectorul 5 există multe clădiri vechi. “Noi avem 58 de instituții de învățământ în sectorul nostru. 10 nu au nevoie de aviz ISU, restul sunt în procedură și sperăm ca până la sfârșitul anului să fie avizate 13 unități care au fost reabilitate pe Banca Euopeană de Investiții. Este o procedură greoaie. La noi în sector, spre exemplu, există școli unde avem corpuri de clădiri de pe la 1860, de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Este logic că ele nu vor putea respecta legea actuală, deci trebuie schimbată legistlația”, ne-a declarat primarul sectorului 5, Daniel Florea (foto). Edilul a mai spus că o variantă este și ca angajații ISU care se ocupă cu așa ceva să meargă la școli cu oameni din direcțiile de Învățământ din primării. ”Eu pot să fac un punct de lucru la Primărie pentru angajații ISU și să meargă pe teren împreună cu angajații noștri, să vadă cum arată situația la fața locului, la școli și să discutăm punctual, nu să facem ping-pong cu hârtii între instituții”, ne-a mai spus primarul sectorului 5, Daniel Florea.
Din cele 67 de unități școlare câte sunt în sectorul 6, nici una nu are în acest moment autorizația de securitate la incendiu, potrivit răspunsului trimis la redacție. “Procedura pentru obținerea avizelor ISU pentru unitățile de învățământ este în desfășurare, fiind parcurse toate etapele specifice în acest sens”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei Sectorului 6.
Edilii speră ca în urma întâlnirii de lunea viitoare să se găsească o soluție, pentru a nu ajunge în situația de a închide școlile care nu au autorizațiile pentru securitate la incendii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro