Treizeci și cinci de elefanți africani din nord-vestul Zimbabwe au murit în circumstanțe suspecte între sfârșitul lunii august și noiembrie 2020. Unsprezece dintre animalele masive au murit într-o perioadă de 24 de ore.
„Au murit într-o fereastră foarte mică de timp. Aceasta este una dintre cele mai enigmatice părți ale întregului puzzle. (…) După părerea mea, este într-adevăr, destul de unic, cu siguranță în această parte a lumii”, a declarat Dr. Chris Foggin, medic veterinar la Victoria Falls Wildlife Trust din Zimbabwe, care este coautor al studiului privind cauza morții.
La începutul aceluiași an, aproximativ 350 de elefanți din nordul țării vecine, Botswana, au murit, de asemenea, subit, în decurs de trei luni.
Inițial, oficialii și experții nu au reușit să explice aceste dispariții, care au avut loc în rândul celei mai mari populații de elefanți din Africa. Braconajul, otrăvirea și seceta au fost toate puse pe seama lor.
Se pare că o infecție bacteriană a ucis elefanții, potrivit cercetării bazate pe probe prelevate de la 15 dintre animalele care au murit în Zimbabwe.
O analiză, publicată pe 25 octombrie în revista Nature Communications, a arătat dovezi ale unei infecții cu o bacterie puțin cunoscută, numită Bisgaard taxon 45, care a provocat septicemie sau otrăvire a sângelui.
Decesele au avut loc pe măsură ce resursele de hrană și apă s-au diminuat în timpul sezonului uscat, obligând elefanții să parcurgă distanțe tot mai mari pentru a căuta apă și pentru a se hrăni.
Autorii au declarat că căldura, seceta și densitatea populației din acea zonă au fost factori care au contribuit probabil la apariția focarului.
Iar condițiile extreme pe care oamenii de știință estimează că vor apărea cu o frecvență tot mai mare pe măsură ce Pământul se încălzește ar putea însemna și mai multe morți de elefanți în viitor.
Mortalitatea elefanților din Botswana a fost atribuită neurotoxinelor cianobacteriene, dar nu au fost publicate mai multe detalii, se arată în studiu. Foggin a declarat că nu există nicio legătură dovedită între moartea elefanților din Zimbabwe și cei din Botswana.