„22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în siloz astăzi. Nu le putem furniza pe piețele internaționale unde sunt necesare chiar în acest moment”, a spus Zelenski vineri, 27 mai, adresându-se membrilor unui think thank indonezian într-un forum online.

Președintele Ucrainei a mai declarat că, potrivit estimărilor ONU, foametea ar putea afecta încă 50 de milioane de oameni în acest an, însă acestea estimări sunt „conservatoare”, ceea ce înseamnă că numărul celor afectați va fi mai mare.

„Foametea nu vine singură, este întotdeauna însoțită de haos politic care exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor, creând condiții nesigure pentru oamenii obișnuiți”, a spune Zelenski.

În iulie, când multe țări își vor epuiza stocul din recolta de anul trecut, va deveni evident că o catastrofă se apropie cu adevărat.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:

Circa 10% din exporturile de cereale ale lumii vin din Ucraina.

Un document oficial al guvernului american, consultat de Washington Post și CNN, arată că marina rusă controlează acum tot traficul din zona nordică a Mării Negre, blocând activitățile comerciale în porturile ucrainene.

„Impactul acțiunilor Rusiei nu este de înțeles, având în vedere că exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a declarat oficialul american sub protecția anonimatului.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a catalogat blocada rusească drept „un efort deliberat” de a destabiliza lanțul global de aprovizionare cu alimente.

„Lanțul de aprovizionare cu alimente pentru milioane de ucraineni – și multe alte milioane la nivel mondial – este, la propriu, ținut ostatic de armata rusă”, a spus șeful diplomației americane într-un discurs susținut la ONU.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat recent în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că Rusia a bombardat intenționat depozite de cereale și „își stochează propriile exporturi ca o formă de șantaj”.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a spus că țara sa este pregătită să ajute la atenuarea crizei alimentare internaționale, dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse Moscovei.

„Vladimir Putin a subliniat că Federația Rusă este pregătită să aducă o contribuție semnificativă la depășirea crizei alimentare prin intermediul exportului de cereale și îngrășăminte, cu condiția ca restricțiile motivate politic din partea Occidentului să fie ridicate”, a transmis Kremlinul, după o discuție dintre liderul rus și premierului italian Mario Draghi.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

Urmărește-ne pe Google News