În acest document, publicat de preşedinţia ucraineană, Zelenski menţionează următoarele regiuni ruse, care toate se învecinează cu Ucraina:
- Krasnodar
- Rostov
- Belgorod
- Briansk
- Voronej
- Kursk.
Moscova, acuzată că vrea să-i oprime pe ucrainenii din aceste regiuni
Decretul acuză Rusia că a comis şi comite în aceste regiuni „acţiuni menite să distrugă identitatea naţională şi să oprime ucrainenii, încălcându-le drepturile şi libertăţile”.
Documentul îndeamnă guvernul ucrainean să elaboreze „un plan de acţiune pentru a apăra identitatea naţională a ucrainenilor în Federaţia Rusă, inclusiv în regiunile îi care ei locuiesc istoric”.
Guvernul trebuie, de asemenea, conform textului decretului, să recenzeze „crimele comise împotriva ucrainenilor care locuiesc sau care au locuit acolo”, potrivit decretului, care denunţă rusificarea forţată, represiunea politică şi deportarea ucrainenilor.
Decretul lui Zelenski nu revendică aceste teritorii. Rusia a anexat 5 regiuni din Ucraina
Milioane de etnici ucraineni trăiesc pe teritoriul rus, consecinţă a dominaţiei ţariste şi sovietice, a frontierelor flexibile şi a deportărilor din perioada stalinistă.
După declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Moscova este, de asemenea, acuzată de rusificare forţată a teritoriilor pe care le ocupă, de rescrierea istoriei şi de deportare de locuitori, în special copii.
Rusia este acuzată şi că îi oprimă pe locuitorii care refuză să accepte naţionalitatea rusă.
Decretul lui Zelenski nu revendică teritorii ruse.
Rusia, care a declanşat o invazie asupra ţării vecine în februarie 2022, revendică anexarea a cinci regiuni ucrainene: peninsula Crimeea în 2014, urmată în 2022 de regiunile Luhansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson.
Preşedintele rus Vladimir Putin a negat în nenumărate rânduri existenţa unei naţiuni ucrainene, declarând că ucrainenii aparţin lumii ruse şi că identitatea lor este o creaţie artificială.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia