Argumentul invocat de Harris a fost că atacurile ucrainene ar duce la creșterea prețurilor globale ale energiei și la acțiuni mai agresive de represalii din partea rușilor pe teritoriul Ucrainei.
Solicitarea lui Harris l-a iritat pe Zelenski, care „a respins” recomandarea, menționează sursele WP.
După Conferința de Securitate de la Munchen, forțele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să afecteze industria petrolieră a Rusiei.
În total, 12 rafinării de petrol rusești ar fi fost lovite cu succes în mai multe regiuni din adâncul teritoriului rus, începând din 17 martie.
Pe 2 aprilie, Kievul a atacat, de asemenea, TANECO – a treia cea mai mare rafinărie de petrol din Rusia -, situată în orașul Nijnekamsk din Tatarstan, la peste 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina.
Zelenski a ignorat recomandarea lui Harris întrucât președintele ucrainean nu era sigur că aceasta reflectă poziția de consens a administrației Biden, au precizat sursele WP.
Publicația americană adaugă că, în săptămânile care au urmat Conferinței de la Munchen, Washingtonul a reiterat acest avertisment în numeroase conversații cu partea ucraineană. În special, aceste declarații au fost făcute de reprezentanți de rang înalt ai Pentagonului și ai serviciilor secrete americane, precum și de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, care a vizitat Kievul în martie, notează Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent.
Cu toate acestea, forțele ucrainene au lovit de mai multe ori rafinăriile de petrol rusești în martie și aprilie, ceea ce a afectat aproximativ 14% din capacitatea lor de rafinare în primul trimestru, potrivit calculelor Reuters.
The Washington Post mai scrie, citând oficiali care au vorbit sub protecția anonimatului, că menținerea aprovizionării piețelor globale de energie în vederea domolirii inflației este „o prioritate pentru administrație (administrația Biden, n.r.), dar este, de asemenea, vitală pentru a susține sprijinul acordat Ucrainei în efortul de război din Europa”.
„O creștere a prețurilor la energie riscă să diminueze sprijinul european acordat Ucrainei”, a precizat un oficial american de rang înalt pentru WP.
În timp ce disputa privind atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești continuă, Rusia a reușit să-și repare rapid rafinăriile lovite de dronele ucrainene, scrie Reuters luni.
Conform calculelor Reuters, capacitatea totală de rafinare primară a petrolului rusesc, oprită din cauza atacurilor cu drone, a fost redusă la 90.500 de tone metrice pe zi (660.000 de barili pe zi), de la aproximativ 123.800 de tone pe zi (907.000 de barili pe zi) cât era anterior.
Dar capacitatea cumulată de rafinare a petrolului primar din Rusia, scoasă din joc din cauza diverselor întreruperi și activități de mentenanță, ar urma să ajungă la 4,4 milioane de tone în aprilie, în creștere de la 4,1 milioane de tone în luna martie, potrivit Reuters.
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat pe 2 aprilie că SUA „nu au sprijinit și nici nu au permis lovituri ale Ucrainei în afara teritoriului său”, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist despre atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat ulterior că recentele atacuri ucrainene care au vizat rafinăriile de petrol rusești ar putea avea un „efect în lanț” asupra pieței globale a energiei.
Ca răspuns la avertismentele SUA, Zelenski a declarat, într-un interviu acordat The Washington Post pe 30 martie, că Ucraina are dreptul de a-și folosi propriile arme pentru lovituri de ripostă asupra rafinăriilor de petrol rusești, în ciuda îngrijorărilor Washingtonului.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia