Liderul ucrainean a mai afirmat în interviu că rezultatul războiului cu Rusia, intrat deja în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de armament străin către țara sa.
Zelenski a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucha”, un oraș din apropierea Kievului, acolo unde forțele ruse au fost acuzate de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile.
„Până în prezent, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov, n.r.). Dar mai sunt și altele, multe persoane au fost îngropate separat. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a afirmat liderul ucrainean.
Întrebat dacă există dovezi de crime de război, Zelenski a răspuns: „Toate acestea sunt acolo… Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru.”
Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare adresată de Reuters de a face precizări în legătură cu noile acuzații aduse de președintele ucrainean. Rusia neagă în mod regulat că ar fi vizat civili în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina și a precizat, în trecut, că acuzațiile privind încălcarea drepturilor omului sunt o campanie de denigrare.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, a declarat presei vineri, la situl de înmormântare descoperit în orașul Izium, că unele cadavre exhumate de acolo au fost găsite cu mâinile legate la spate.
Moscova nu a făcut, până acum, comentarii despre situl de înmormântare în masă din Izium, oraș care a fost o fortăreață a frontului rusesc înainte ca acțiunea contraofensivă a Ucrainei să-i forțeze forțele să abandoneze zona.
Prea devreme pentru ca războiul să se încheie
Interviul acordat Reuters vineri a avut loc în biroul președintelui din cartierul guvernamental din Kiev, puternic păzit, care este acum ca o fortăreață pentru Zelenski și consilierii acestuia. Saci de nisip erau îngrămădiți la ferestrele coridoarelor labirintice și slab luminate ale clădirii.
O sirenă de raid aerian – folosită pentru a avertiza de pericolul rachetelor care se apropie – a sunat la Kiev cu puțin timp înainte de interviu.
Zelenski, care a vizitat miercuri orașul Izium, a reiterat apelul adresat țărilor din Occident și din alte zone pentru ca acestea să-și intensifice livările de armament către Ucraina.
„Am dori mai mult ajutor din partea Turciei, am dori mai mult ajutor din partea Coreei de Sud. Mai mult ajutor din partea lumii arabe. Din Asia”, a adăugat liderul ucrainean.
Zelenski a vorbit, de asemenea, despre „anumite bariere psihologice” din Germania în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare, din cauza trecutului nazist, dar a declarat că aceste livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere împotriva a ceea ce el a numit „fascismul” rus. Președintele Ucrainei a acuzat deseori Berlinul că trage de timp în ceea ce privește furnizarea de armament.
El a lăudat contraofensiva rapidă a Ucrainei, dar a minimizat orice sugestie că războiul ar fi intrat în perioada sa finală. „Este devreme să vorbim despre un sfârșit al acestui război”, a spus Zelenski.
Acesta a mai afirmat că va susține ideea reluării exporturilor rusești de amoniac prin Ucraina, o inițiativă propusă de Națiunile Unite, doar dacă Moscova îi va preda Kievului pe prizonierii de război ucraineni.
Vorbind vineri în Uzbekistan, președintele rus Vladimir Putin a respins cu zâmbetul pe buze contraofensiva Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.
Zelenski a precizat că este convins că livrările de arme străine către Ucraina ar fi scăzut în cazul în care Kievul nu ar fi lansat contraofensiva și s-a arătat încrezător că recuceririle teritoriale vor impresiona alte țări.
„Cred că este un pas foarte important care a influențat, sau va influența, deciziile unor anumite țări”, a spus el.
Întrebat în cea de-a 205-a zi de război dacă a avut vreodată ocazia să se relaxeze, în această perioadă, Zelenski a răspuns: „Mi-aș dori cu adevărat ca rușii să se relaxeze”.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia