„În octombrie, noiembrie și decembrie avem șansa de a mișca lucrurile spre pace și stabilitate durabilă. Situația de pe câmpul de luptă creează oportunitatea de a face această alegere – alegerea unei acțiuni decisive pentru a pune capăt războiului nu mai târziu de 2025”, a declarat el la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est de la Dubrovnik.

Zelenski nu a precizat cum și de ce a perceput o astfel de oportunitate. Forțele rusești dețin în prezent puțin sub 20% din Ucraina, în estul și sudul acesteia, și au avansat treptat după un impas îndelungat, în timp ce Kievul se străduiește să obțină mai mult sprijin occidental în speranța de a schimba situația în războiul dur.

Comentariile sale vin pe fondul unei mari incertitudini pentru Kiev înainte de alegerile din 5 noiembrie din SUA, care l-ar putea readuce pe Donald Trump la Casa Albă. Trump a declarat că va încerca să pună capăt rapid războiului, ceea ce susținătorii Kievului se tem că ar putea implica concesii zdrobitoare impuse Ucrainei.

Volodimir Zelenski declarase în septembrie că el crede că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât consideră mulți și a făcut apel la aliați să întărească armata Ucrainei, potrivit ABC News.

„Planul victoriei este întărirea Ucrainei. De aceea, cerem prietenilor și aliaților noștri să ne întărească. Este foarte important” a declarat Zelenski, într-un interviu exclusiv cu co-prezentatorul „Good Morning America”, Robin Roberts.

Zelenski a făcut apel în mod repetat către Statele Unite și Regatul Unit să renunțe la restricțiile privind rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ținte rusești ar fi considerată o escaladare gravă a războiului și o provocare directă din partea națiunilor NATO.

Urmărește-ne pe Google News