„Care dintre aceste țări mari, toate state nucleare, au avut de suferit? Toate? Nu, doar una, Ucraina. Cine a renunțat la armele nucleare? Toate? Doar una, Ucraina. Cine luptă astăzi? Ucraina. Într-o discuție cu Donald Trump, i-am spus: „Asta arată că, fie Ucraina va avea arme nucleare – și atunci este o protecție pentru noi, fie o alianță cu NATO, pentru că nu cunoaștem astăzi o alianță mai eficientă””, a dezvăluit Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a precizat că țările NATO nu sunt în război, motiv pentru care Ucraina ar alege mai degrabă NATO decât armele nucleare.

„Cred că Donald Trump m-a înțeles. El a spus: „Aveți argumente corecte”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean a mai spus că, dacă partenerii nu susțin „planul său de victorie”, va fi un privilegiu pentru Rusia și o mare greșeală a Occidentului.

Potrivit președintelui ucrainean, la summitul UE, 18 lideri au comentat „planul său de victorie” și majoritatea au vorbit în sprijinul acestuia.

Cu o zi în urmă, Volodimir Zelenski a acuzat Statele Unite că nu vor să ajute Ucraina în același fel în care ajută Israelul.

Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au semnat cu Ucraina, pe 5 decembrie 1994, la Budapesta, un acord care prevede că cele trei ţări garantează securitatea independenței Ucrainei.

Principalele puncte ale acordului:

  • Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să respecte independenţa, suveranitatea şi frontierele actuale ale Ucrainei.
  • Cele trei ţări semnatare se angajează să se abţină de la ameninţări cu recurgerea la forţă sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenţei Ucrainei şi să nu mai utilizeze niciodată forţe armate împotriva Ucrainei, cu excepţia cazurilor de legitimă apărare sau în alte cazuri prevăzute de către Carta ONU.
  • Țările semnatare se angajează să sesizeze cât mai rapid Consiliul de Securitate al ONU pentru a ajuta Ucraina, în cazul în care aceasta este victima unui act de agresiune sau dacă este subiectul unei agresiuni prin utilizarea armei nucleare.

Ulterior în 1997 Federația Rusă și Ucraina au semnat un alt tratat bilateral de prietenie prin care Rusia recunoștea granițele Ucrainei și integritatea teritorială statului vecin, inclusiv peninsula Crimeea.

Urmărește-ne pe Google News