Liderul de la Kiev a afirmat că, în total, 540 de „obiecte de patrimoniu cultural, instituții culturale și clădiri religioase au fost avariate, începând din 24 februarie, de atacurile rusești în Ucraina, în timpul războiului pe scară largă”.
„Trebuie să transmitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a moștenirii noastre comune”, a spus Zelenski, într-un discurs video preînregistrat adresat în fața celor 58 de state membre ale Consiliului executiv al UNESCO.
„Unul dintre pașii în acest sens ar trebui să fie conservarea centrului istoric al Odesei – un oraș frumos, un port important la Marea Neagră și o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite țări. Împreună cu partenerii noștri, am pregătit dosarul de candidatură a orașului Odesa în vederea includerii pe Lista Patrimoniului Mondial. Îl transmitem mai departe către UNESCO”, a adăugat președintele ucrainean.
Odesa, la fel ca toate celelalte orașe din Ucraina, a devenit o „țintă a bombardamentelor rusești. Vă rugăm să sprijiniți Odesa. Arătați chiar la nivelul UNESCO că teroarea rusă trebuie să înceteze”, a mai spus el.
Liderul ucrainean a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie exclusă din toate organismele UNESCO și chiar din cadrul organizației.
„Un stat terorist nu are, cu siguranță, dreptul de a prezida unul dintre organismele-cheie pentru protecția patrimoniului cultural și natural – Comitetul UNESCO pentru Patrimoniul Mondial. O astfel de președinție rusă devalorizează instituția însăși – semnificația și reputația sa. Este inadmisibil să lăsăm Rusia să distrugă autoritatea UNESCO. Statul terorist trebuie să fie exclus din toate organismele UNESCO și din organizația însăși”, a punctat el.
Organismul de supraveghere din domeniul cultural al Națiunilor Unite a precizat, într-un comunicat de presă, că a primit în mod oficial dosarul de candidatură marți dimineață și că acesta „va fi analizat de organismele consultative și examinat la următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, ale cărui 21 de state membre vor fi responsabile de luarea unei decizii cu privire la candidatura” Odesei.
Din punct de vedere juridic, înscrierea centrului istoric al orașului Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial „ar stabili o zonă de protecție extinsă în conformitate cu Convenția UNESCO din 1972 pentru protecția patrimoniului mondial cultural și natural”, se arată în comunicat.
Structura centrului Odesei, „un creuzet al schimburilor și al migrației, reflectă influențe multiple. Poartă o moștenire și o istorie care rezonează cu oamenii din întreaga lume și reprezintă un simbol puternic”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, în comunicat.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina