„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu drone Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. Dronele Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna – securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Zelenski.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a adăugat șeful statului din Ucraina.

El a adăugat că lupta contra Rusiei poate fi mai eficientă „prin doborârea rachetelor, în cooperare” cu țările NATO din regiune, insistând ca aliaţii din vecinătatea Ucrainei să le intercepteze acţionând de pe teritoriul propriu.

„Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor săi cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”, a spus Zelenski.

Și noul ministru de externe din Ucraina a cerut României același lucru. Decizia o ia NATO

O cerință similară a venit acum câteva săptămâni și din partea noului ministru ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, care a venit la București în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Andrii Sîbiha a mulțumit și el României pentru decizia de a dona un sistem Patriot Ucrainei și a cerut țării noastre să doboare dronele rusești din apropierea graniței cu Ucraina.

„Rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc”, a spus Sîbiha pe 18 septembrie.

Surse guvernamentale au precizat însă recent pentru Libertatea că decizia doborârii dronelor și rachetelor ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc nu este luată exclusiv de țara noastră, ci în colaborare cu statele NATO, iar acest lucru, care implică și un conflict diplomatic cu Rusia, nu s-a discutat până acum și nu s-a luat nicio decizie.

Dronele ruseşti au atacat în noaptea de marți spre miercuri, 1/2 octombrie, infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Isaccea şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord.

Fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, a susținut că NATO nu este pe deplin pregătită în cazul unui atac din partea Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News