Inspecția a fost lansată după decesul a trei persoane, inclusiv a unui copil, care încercau să intre într-un adăpost antiaerian din Kiev, închis, pe data de 1 iunie. Cei trei oameni au rămas pe stradă și au fost uciși în timpul unui raid aerian al rușilor. Moartea lor a provocat indignare publică.
În urma unei reuniuni a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, care a avut loc vineri și pe care a prezidat-o, Zelenski a declarat că au fost examinate adăposturile din zonele care sunt cel mai mult atacate de Rusia.
„În general, astăzi am trecut în revistă situația cu adăposturile din regiunile, raioanele și orașele care sunt terorizate cel mai intens de inamic”, a precizat Zelenski într-o înregistrare video publicată pe conturile sale de socializare.
Constatările au fost în mod uniform dezamăgitoare „în aproape toată țara”, a spus liderul ucrainean, inclusiv în orașe mai mari precum Kiev, Zaporojie, Harkov și Dnipro.
„Concluziile sunt dezamăgitoare. Aproape în toată țara. Situația este deosebit de cinică și rușinoasă în special în acele orașe care dispun de resurse financiare semnificative, dar, din păcate, au alte priorități”, a declarat președintele ucrainean, promițând că adăposturile fiabile vor deveni o „prioritate pentru liderii de la toate nivelurile”.
În prezent, se lucrează pentru a returna dreptul de proprietate asupra adăposturilor antiatomice, despre care Zelenski a afirmat că au fost luate „ilegal” de la autoritățile locale, probabil în baza unor acte de corupție. În prezent, există 400 de astfel de revendicări în întreaga Ucraină, a precizat el.
De asemenea, Zelenski a promis că vor avea loc „schimbări de personal” în urma incidentului de la începutul lunii iunie.
Președintele i-a criticat anterior pe oficialii orașului Kiev, iar procurorii l-au plasat în arest la domiciliu pe șeful departamentului municipal de securitate din Kiev în urma unui audit privind adăposturile antiaeriene. După incidentul de la adăpostul antiaerian, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a recunoscut că poartă o parte din responsabilitate, dar a spus că alții sunt de vină, în special persoanele numite de președintele Zelenski.
Kievul își propune să accelereze combaterea corupției
Zelenski a mai declarat vineri că a discutat, alături de cei mai importanți șefi ai securității ucrainene și de înalții oficiali guvernamentali, despre un raport interimar al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în combaterea corupției instituționale și a reformei judiciare, măsuri considerate cruciale de către partenerii occidentali ai Ucrainei, instituțiile financiare internaționale și investitori.
Liderul ucrainean a spus că propunerile includ creșterea pedepsei cu închisoarea și confiscarea proprietății pentru funcționarii din justiție găsiți vinovați de acte de corupție, precum și implementarea unor controale de integritate asupra judecătorilor pe toată durata mandatului lor.
Zelenski a spus că este încrezător că Ucraina poate implementa în totalitate recomandările Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE.
„Astăzi se împlinește exact un an de când Ucraina a devenit candidat la aderarea la Uniunea Europeană, iar anul acesta obiectivul este de a începe negocierile de aderare. Ucraina își va face cu siguranță partea sa”, a punctat liderul de la Kiev.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina