„Din câte am înțeles, cancelarul crede că, fiind reprezentantul unui stat non-nuclear, aceasta este singura armă pe care o are Germania și cea mai puternică”, a declarat Zelenski despre rachetele Taurus, într-un interviu acordat publicațiilor din grupul Axel Springer.
„Mi-a transmis mesaje în care îmi spunea că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a adăugat Zelenski.
Cu toate acestea, guvernul de la Berlin prezintă publicului său o logică cu totul diferită privind decizia sa. Scholz a refuzat cu fermitate să trimită Ucrainei rachete Taurus, afirmând public că o astfel de acțiune ar putea duce la o escaladare a războiului și ar putea chiar să atragă Germania într-un conflict direct cu Rusia.
Ucrainenii doresc rachetele Taurus ale Germaniei, care au o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și poartă un focos puternic, pentru a lovi ținte aflate în spatele liniilor de front, cum ar fi podul Kerci care leagă Rusia continentală de peninsula anexată Crimeea.
Cu toate acestea, comentariile lui Zelenski sugerează că există o motivație pe care cancelarul nu a rostit-o public – sau cel puțin o explicație pe care Scholz a simțit să i-o ofere lui Zelenski în privat: aceea că Berlinul are nevoie de aceste arme pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să atace Germania.
Zelenski a afirmat că Scholz vede rachetele Taurus ca pe un mijloc de descurajare în fața unui atac nuclear, deși liderul ucrainean a adăugat că nu înțelege rațiunea acestui lucru.
„Orice rachetă”, a spus el, „nu va proteja nici măcar o singură persoană în fața unor atacuri nucleare, dacă, Doamne ferește, izbucnește un război nuclear”.
„Este foarte important ca oamenii să știe că aveți ceva special, niște arme speciale. Iar în caz de război, acestea sunt utile”, a adăugat liderul de la Kiev.
Versiunea publică prezentată de „cancelarul păcii”
Cu toate acestea, Scholz a prezentat publicului german un dosar diferit, descriindu-se ca un lider care poate oferi ajutor Ucrainei fără a depăși liniile care ar duce la un război mai amplu. Unii politicieni din cadrul propriului său Partid Social-Democrat (SPD), de centru-stânga, s-au referit la el ca la un „cancelar al păcii” (Friedenskanzler) pentru această abordare.
Chiar dacă membrii propriului său guvern de coaliție – împreună cu liderii opoziției conservatoare – l-au îndemnat să trimită Kievului rachete Taurus, Scholz a refuzat, argumentând că această acțiune ar provoca Rusia.
„Aceasta este o linie pe care nu vreau să o depășesc în calitate de cancelar”, a declarat Scholz, în martie. „Am responsabilitatea de a împiedica implicarea Germaniei în acest război”, a motivat cancelarul.
Scholz a încercat, de asemenea, să argumenteze că utilizarea rachetelor Taurus ar necesita ca Berlinul să desfășoare trupe terestre în Ucraina care să ajute la operarea acestora – o opinie care nu este împărtășită de către alți oficiali germani de rang înalt.
În interviul pentru Die Welt, Politico, Business Insider şi Onet, Zelenski a atacat nu numai reticența Germaniei de a trimite rachetele – ci și ritmul în care SUA permite forțelor ucrainene să folosească avioanele de luptă F-16 și rachetele ATACMS furnizate de americani.
„Întotdeauna folosesc logica în pașii mei, în cuvintele și concluziile mele”, a spus el. „Și pur și simplu nu înțeleg rațiunea din spate când, de exemplu, unul dintre partenerii noștri are arme de care Ucraina are nevoie astăzi pentru a supraviețui. Și nu înțeleg de ce nu ni le furnizează”, a adăugat Zelenski.
Liderul de la Kiev a atenţionat în repetate rânduri că, fără ajutorul Occidentului, Ucraina riscă să fie înfrântă în război.
Detalii secrete, scurse în presă, despre adevăratul motiv din spatele refuzului Berlinului
După scandalul privind interceptarea de către ruşi a unor conversaţii între ofiţeri germani despre potenţiala folosire a rachetelor Taurus cu rază lungă de acţiune, Berlinul a suferit recent o altă scurgere de informaţii, de data aceasta privind detalii tehnice secrete despre aceste puternice rachete, scria, la mijlocul lunii martie, agenția spaniolă de presă EFE.
Conform dezvăluirilor făcute de Suddeutsche Zeitung, într-o ședință a Comisiei de Apărare a Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german) dedicată tocmai incidentului de securitate amintit, în secţiunea secretă a şedinţei, şeful Statului-Major al Armatei, Carsten Breuer, le-a explicat deputaţilor care sunt procedurile tehnice şi operaţionale pentru stabilirea ţintelor şi a rutelor rachetelor Taurus.
Informaţii detaliate despre acest subiect se pare că au ajuns pe portalul T-Online, care a scris că generalul-locotenent Breuer a explicat că, pentru a programa rachetele germane cu o rază de acţiune de 500 de kilometri – suficientă pentru a distruge podul Kerci sau chiar pentru a atinge regiunea Moscovei -, trebuie folosită o tehnologie specială, potrivit Agerpres.
Date importante şi complexe, precum punctele de măsurare a altitudinii, datele vectoriale, imaginile din satelit şi hărţile raster, trebuie prelucrate de sisteme tehnice speciale, din care, conform informaţiilor scurse, Germania ar avea doar un număr foarte limitat.
Dacă aceste sisteme ar fi livrate Ucrainei, ele nu ar mai fi disponibile pentru armata germană, potrivit informaţiilor scurse în T-Online, şi, prin urmare, capacitatea de apărare a Germaniei ar putea fi slăbită.
Scholz a insistat că, pentru a controla ţintele rachetelor Taurus, militari germani ar trebui să participe la lansarea acestora, ceea ce ar putea fi interpretat de Rusia drept o participare directă sau indirectă a Germaniei la războiul din Ucraina.
Ce a „uitat” Scholz să spună public
Însă Scholz a „uitat” să menţioneze în public acest „detaliu” al terminalelor speciale, notează EFE. Opoziţia l-a acuzat că nu are încredere în ucraineni şi a susţinut că Germania ar putea antrena fără probleme trupele ucrainene în utilizarea acestor rachete.
Expertul militar Ralph Thiele, fost colonel în armata germană, a insistat că Scholz nu a folosit acest argument în public deoarece toate aceste informaţii despre date, terminale speciale şi disponibilitatea limitată a acestora sunt clasificate ca fiind secrete, prin urmare, dacă ar fi cunoscute, ar slăbi apărarea Germaniei.
În plus, dacă Germania ar livra rachete Taurus în Ucraina împreună cu terminalele speciale, atunci acestea ar putea cădea în mâinile Rusiei, pe câmpul de luptă.
Șefa Comisiei de Apărare, liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann, o susţinătoare înfocată a ideii conform căreia Germania ar trebui să livreze Ucrainei rachete Taurus, a anunţat deja măsuri în urma dezvăluirii datelor secrete.
Ea a declarat pentru Suddeutsche Zeitung că preşedinta Bundestagului, Barbel Bas, va fi informată, iar apoi ar urma „să intervină poliţia federală sau procuratura”.
Pe contul său de pe platforma X, politiciana germană a insistat că dezvăluirea de informaţii dintr-o şedinţă secretă a unei comisii parlamentare „nu este un lucru banal”.
„Plângerea a fost depusă. Oricine dezvăluie secrete pentru a-şi impune propria agendă nu merită un loc în Parlament”, a atenţionat ea, referindu-se la faptul că filtrarea acestor informaţii vine să justifice cumva refuzul lui Scholz de a trimite Ucrainei rachete Taurus.
Citiți și:
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
valihaita • 11.04.2024, 16:10
Scholz face un bine Ucrainei deoarece daca ar fi furnizat rachete Taurus, Rusia ar fi escaladat acest conflict .Ce nu inteleg unii spalati pe creier gen tizul lui Zelenski e ca Rusia poate sa transfore intr-un desert daca isi pune mintea....
Trandafir • 11.04.2024, 10:52
Daca Germania livreaza rachete Taurus, Ucraina va lovi tinte militare, infrastructura in ineriorul Rusiei. Evident vor fi si numeroase victime colaterale, civili. Rusia nu are arme capabile non nuclearesa sa se apere. Va face ce au facut americanii la Hirosima si Nagasachi. Va riposta cu arme atomice tactice. SUA, Occidentul nu va avea curajul sa raspunda nuclear, sa declanseze distrugerea completa a proprilor tari. Rusii vor avea dementa sa o faca. Se gandesc ca daca dispare toata partea europeana, le mai raman parti din imensa Siberie Asa ca .... ?