Surse din cadrul Biroului Președintelui au confirmat această informație pentru RBC-Ukraine.

Secretarul General al ONU a participat la summitul BRICS din Rusia

La summitul BRICS organizat de Rusia în Kazan, pe 22-24 octombrie, António Guterres a cerut o „pace justă” în Ucraina și a solicitat încetarea războiului de peste doi ani în cadrul unui discurs adresat lui Vladimir Putin.

Participarea sa la întâlnirea cu 20 de lideri mondiali, inclusiv președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi – cel mai mare eveniment diplomatic din Rusia de la invazia Ucrainei de către Putin în februarie 2022 – a provocat furie la Kiev.

„După Kazan, (Guterres) a dorit să viziteze Ucraina, dar președintele nu i-a confirmat vizita. Prin urmare, Guterres nu va fi aici, parțial din cauza lipsei de respect pentru bunul simț și dreptul internațional observate la Kazan”, a declarat o sursă de rang înalt din administrația președintelui ucrainean.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Guterees nu a participat la summitul de pace pentru Ucraina din iunie

În timpul discuțiilor cu Putin la Kazan, Guterres a reiterat că „invazia rusă în Ucraina a fost în violarea Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional”, conform unei declarații a ONU.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a criticat decizia lui Guterres de a vizita Kazan, subliniind că acesta nu a participat la un summit pentru pace organizat de Ucraina în Elveția, în iunie.

„Aceasta este o alegere greșită care nu avansează cauza păcii. Doar dăunează reputației ONU”, se arată în declarație.

La începutul lunii octombrie, Guterres a fost declarat persona non grata în Israel. Conform Ministerului Afacerilor Externe al Israelului, i se interzice intrarea în țară deoarece „susține teroriști, violatori și ucigași din Hamas”.

De asemenea, Secretarul General ONU a fost criticat dur după ce recent, în cadrul unei întâlniri oficiale, a fost fotografiat îmbrățisându-l pe Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului și un aliat al Rusiei.


https://twitter.com/nexta_tv/status/1849462017863618869?ref_src=twsrc%5Etfw 

Video: Momentul în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se îmbrățișează și cu liderul bielorus, Alexander Lukashenko.

Cine a mai participat la summitul BRICS

BRICS este o asociere a celor mai mari și mai populate țări în curs de dezvoltare. Include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, printre altele.

Un summit al liderilor BRICS a avut loc la Kazan, la care au fost invitați și un număr mare de reprezentanți ai Sudului Global. Printre participanți s-au numărat Secretarul General al ONU António Guterres, prim-ministrul indian Narendra Modi și președintele chinez Xi Jinping.

Ucrainenii văd membrii acestei asociații drept aliați ai lui Putin și au o atitudine negativă față de patru dintre cele cinci țări (cu excepția Braziliei). Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva nu a participat la summitul de la Kazan.

Urmărește-ne pe Google News