În ceea ce privește avioanele de luptă F-16 de fabricație americană promise forței sale aeriene, Zelenski a continuat: „Avem nevoie de cel puțin 120 până la 130 de avioane, pentru a oferi rezistență pe cer, deoarece aceste avioane nu au fost încă livrate, aliații ar trebui să facă acest lucru. Folosiți armele lor”. „Doborâți țintele, protejați civilii”, a fost mesajul președintelui de la Kiev pentru aliați.

Zelenski a precizat că, în opinia sa, acest lucru nu va duce la participarea țărilor NATO la războiul din Ucraina: „Pot ei să facă asta? Sunt sigur că da. Este acesta un atac al țărilor NATO, o participare? Nu”. Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în mod repetat NATO împotriva participării la lupte și a amenințat că va folosi arme nucleare.

Zelenski a subliniat și că negociază cu parteneri internaționali cu privire la utilizarea armelor pe care le-au furnizat aceștia împotriva țintelor militare din Rusia, lângă granița cu Ucraina. „Până acum nu este nimic pozitiv”, a spus el, evaluând stadiul discuțiilor.

SUA au rezistat până acum cererilor ucrainene de a folosi rachete americane împotriva țintelor din Rusia. SUA și aliații săi se tem de o escaladare a conflictului în acest caz.

Urmărește-ne pe Google News