Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, dar credința este împărțită de o singură ramură care are legături tradiționale cu Biserica Ortodoxă Rusă, dar și cu o biserică independentă, recunoscută de ierarhia ortodoxă mondială din 2019.
Numărul membrilor bisericii independente loiale Patriarhiei Kievului a crescut de când trupele ruse au invadat Ucraina, în februarie 2022.
Dar biserica minoritară subordonată Moscovei își păstrează influența, iar liderii ucraineni o acuză că a susținut invazia și că încearcă să incite opinia publică.
„Tocmai am ținut o întâlnire, una pregătitoare, cu privire la o decizie care va întări independența noastră spirituală ucraineană”, a anunțat Volodimir Zelenski în discursul său de sâmbătă noapte.
„Trebuie să privăm Moscova de ultimele oportunități de a restrânge libertatea ucrainenilor. Iar deciziile în acest sens trebuie să fie 100% eficiente. Ne vom asigura de asta”, a continuat Volodimir Zelenski.
Parlamentul de la Kiev a dat anul trecut aprobarea de a se iniția un proiect de lege pentru a scoate în afara legii organizații religioase afiliate centrelor de influență „într-un stat care efectuează agresiune armată împotriva Ucrainei”.
Însă o încercare de a introduce, luna trecută, proiectul de lege pentru aprobarea finală a eșuat, iar legislația rămâne în pronunțare.
Biserica minoritară spune că după invazie și-a întrerupt toate legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, un susținător pe față al războiului declanșat de Kremlin. Dar liderii ucraineni contestă această afirmație.
Procedurile penale, inclusiv acuzații de trădare, au fost lansate împotriva a zeci de clerici. Cel puțin un preot a fost trimis în Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri.
De asemenea, unii parlamentari ucraineni și-au exprimat temerile că legislația ar putea întâmpina opoziția republicanilor conservatori din Statele Unite, cel mai mare susținător occidental al Ucrainei, pe motiv că restricționează libertatea religioasă.
FOTO: Hepta