Zelenski a efectuat marți o vizită neanunțată în orașul Bahmut din Donețk, aflat pe linia frontului și care a devenit de luni de zile epicentrul eforturilor armatei ruse de a cuceri noi teritorii ucrainene.

„Avem o situație dificilă – inamicul își mărește numărul, dar băieții noștri sunt mai curajoși. Avem nevoie de arme mai puternice”, a declarat, într-o înregistrare video, liderul de la Kiev în timp ce se întâlnea cu soldații ucraineni.

Unul dintre bărbații cu care s-a întâlnit Zelenski i-a spus acestuia: „Militarii pe care i-ați premiat astăzi au scris cele mai frumoase cuvinte pentru frații noștri din America. Vă rugăm să le transmiteți, dacă este posibil”.

Președintele ucrainean i-a răspuns: „Vom transmite Congresului, vom transmite președintelui Statelor Unite recunoștința băieților (noștri) pentru sprijinul lor. Dar nu este suficient”.

Zelenski a recunoscut că Bahmut este un punct esențial pentru a împiedica avansul armatei ruse în Donețk. „Estul rezistă pentru că Bahmut luptă. Aceasta este fortăreața moralului nostru”, a spus el. „În bătălii crâncene și cu prețul multor vieți, libertatea este apărată aici pentru noi toți”, a adăugat liderul de la Kiev.

„Apărătorii din Bahmut merită sprijinul nostru maxim și cea mai mare recunoștință. De aceea sunt alături de ei astăzi. Ei sunt supraoameni”, a continuat Zelenski.

Rusia, efort susținut pentru cucerirea a trei orașe din Donețk

Din toamnă, de când a efectuat mobilizarea parțială a rezerviștilor, Rusia a adus trupe suplimentare în estul Ucrainei și continuă bombardamentele intense asupra orașelor și localităților cheie din regiunea Donețk, precum Bahmut, Mariinka și Avdiivka.

Zelenski s-a referit, în discuția cu soldații de pe front, și la întreruperile zilnice de energie electrică din cea mai mare parte a Ucrainei.

„Mi se pare că eroii din Bahmut ar trebui să primească același lucru ca orice persoană. Le doresc copiilor și familiilor lor să fie bine, să rămână încălziți și sănătoși. Aș vrea să le doresc să aibă lumină, dar situația este atât de dificilă încât există curent și apoi nu mai există curent. Principalul lucru este să aibă lumină în interior”, a adăugat liderul ucrainean.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News