În timpul unei întâlniri cu jurnaliștii, Zelenski a spus că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei pentru că un astfel de deznodământ ar implica „o geopolitică imprevizibilă”.

„Nu cred că o să funcționeze așa. Pentru ca Ucraina să câștige, trebuie să ni se ofere tot ce e nevoie cu care cineva să poată câștiga”, a spus Zelenski.

Zelenski a făcut aceste declarații pe 16 mai, în contextul ofensivei de amploare lansate de Rusia în regiunea Harkov din nord-est și a luptelor grele ce continuă în est.

Într-o săptămână, trupele ruse au reușit să avanseze cu până la 10 kilometri în partea de nord a regiunii Harkov, potrivit lui Zelenski.

Dar Washingtonul nu și-a schimbat poziția de a interzice Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul rusesc, chiar și după ce Rusia și-a lansat ofensiva în regiunea Harkov, după cum a transmis Pentagonul pe 16 mai.

Zelenski a reproșat această declarație în timpul întâlnirii cu jurnaliștii, spunând că „nu ar trebui să existe interdicții, deoarece nu este vorba despre o ofensivă ucraineană care să folosească arme occidentale pe teritoriul rusesc. Este vorba despre apărare”.

Ulterior, într-un interviu pentru AFP, publicat vineri, 17 mai, președintele ucrainean a declarat că asaltul lansat de Rusia împotriva regiunii Harkov nu poate fi decât primul val al unei ofensive mai ample, cu scopul de a cuceri orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News