Pentru prima dată, Zelenski a admis că există posibilitatea ca racheta să provină din Ucraina.

„Nu este prima dată când un proiectil sau bucăți dintr-un proiectil rusesc cade pe teritoriul altei țări. Cu ceva timp în urmă, același lucru s-a întâmplat. Bucăți ale rachetelor rusești au căzut pe teritoriul Republicii Moldova când ținteau teritoriul Ucrainei. Nu știu ce s-a întâmplat de data aceasta. Nu știm 100%. Cred că nici lumea nu știe 100% ce s-a întâmplat”, a afirmat Zelenski.

Declarația lui reprezintă o schimbare de poziție, poziție care a fost contrară față de cea a SUA, NATO și a Poloniei. Toate aceste părți au transmis că racheta căzută în satul de la graniță provine de la apărarea antiaeriană ucraineană și a fost „un incident nefericit”, Zelenski a insistat miercuri să acrediteze ideea că racheta este rusească.

„Trebuie să fim corecți și onești. Până când investigația se va încheia nu putem spune ce fel de rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei”, a mai precizat președintele ucrainean.

Insistența liderului de la Kiev din ultimele două zile a stârnit o replică fermă de la Washington. Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a subliniat că nu există niciun indiciu care să susțină afirmațiile lui Zelenski.

„Nu vedem nimic care să contrazică evaluarea inițială a Poloniei”, a spus șeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Încăpățânarea lui Zelenski, criticată în Occident

Refuzul lui Volodimir Zelenski de a accepta concluziile preliminare privind tragedia din Polonia, deși Ucraina nu este învinuită de ceea ce președintele polonez a numit „un incident nefericit”, a generat critici în Occident.

Un oficial NATO, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Financial Times, a spus că atitudinea lui Zelenski distruge încrederea Occidentului în Ucraina. „Devine ridicol. Ucrainenii ne distrug încrederea în ei. Nimeni nu dă vina pe Ucraina, iar ei mint deschis. Aceasta (n.r. – atitudine) este mai distructivă decât racheta.”

Nu este pentru prima dată când atitudinea lui Volodimir Zelenski atrage nemulțumirea Occidentului. La începutul lunii noiembrie, Washington Post relata că administrația Biden, conștientă de „oboseala unora dintre aliații importanți”, i-a transmis lui Zelenski să nu mai condiționeze eventualele negocieri de plecarea actualului președinte rus.

 
 

Urmărește-ne pe Google News