„Mi-au parvenit semnale că autorităţile braziliene ar intenţiona să îl invite pe Putin la summit (preconizat să aibă loc între 22 şi 24 octombrie – n.r.), dar pentru ca acest lucru să se întâmple vor trebui să încalce legea”, a afirmat Zelenski, cerând ca ţările care nu îşi îndeplinesc obligaţiile față de CPI să fie trase la răspundere.

Brazilia este un partener al Rusiei în cadrul BRICS, organizaţie internaţională ce mai reunește India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite, precizează EFE, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că Mongolia, membră CPI, l-a primit pe Putin ignorând mandatul de arestare emis pe numele liderului rus din cauza deportărilor de copii ucraineni. În calitate de membră CPI, Mongolia ar fi trebuit să pună în aplicare acest mandat.

„Este responsabilitatea tuturor să oprim degradarea sistemului juridic şi să prevenim distrugerea standardelor care încă există”, a îndemnat Zelenski, potrivit unui comunicat al biroului preşedintelui ucrainean.

Potrivit lui Zelenski, armata rusă a comis 137.000 de crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă în februarie 2022.

„Astăzi există cel puţin 137.000 de motive pentru a continua această muncă şi pentru a o duce până la capăt. 137.000 este numărul crimelor de război comise de Rusia” care au putut fi înregistrate, a declarat șeful statului ucrainean în faţa participanţilor la conferinţa „Uniţi pentru justiţie“, organizată miercuri la Kiev.

Urmărește-ne pe Google News