Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit scurtele sale întrevederi de miercuri de la Washington pentru a-i asigura pe Joe Biden și pe congresmenii americani că Ucraina este capabilă să obțină o victorie categorică în războiul cu Rusia, dar oficialii americani spun în privat că această victorie este foarte puțin probabilă, scrie Washington Post.

Observația cotidianului american, inserată într-un articol bazat pe interviuri cu oficiali de la Casa Albă, consilieri din Congres și numeroși experți, a fost subliniată de cel mai important cotidian economic din Rusia, Kommersant, care a preluat-o într-o scurtă știre pe tema vizitei lui Zelenski în SUA.

Ideea unei victorii totale a Ucrainei a fost în ultimele luni subiectul unor dezbateri complicate, printre oficiali și experți, care au încercat să stabilească în primul rând ce anume ar implica asta.

În vreme ce Kievul s-a arătat încrezător că va putea elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, care a ajuns sub controlul Moscovei în 2014, oficialii și experții occidentali și-au exprimat îndoielile.

Într-o analiză publicată după vizita lui Zelenski la Washington, comentatorul pe politică externă al aceluiași Washington Post, David Ignatius, a făcut referire la această diferență de viziune dintre Ucraina și SUA.

În discursul său din fața Congresului, a observat Ignatius, Zelenski a spus clar că urmărește „victoria absolută” asupra Rusiei. Mai exact, în discursul său și în timpul declarațiilor susținute în fața jurnaliștilor la Casa Albă, după întâlnirea cu Biden, Zelenski a folosit cuvântul „victorie” de 11 ori.

În mod sugestiv însă, Biden nu a folosit cuvântul nici măcar o singură dată, a subliniat comentatorul Washington Post. În schimb, el a promis sprijin pentru „determinarea de nezdruncinat a Ucrainei de a-și alege propria cale” și a promis că SUA vor rămâne alături de Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.

Teama de o escaladare

Unul dintre motivele îndoielilor Washingtonului are legătură cu dorința administrației Biden de a nu provoca o escaladare a războiului.

Președintele SUA a spus acest lucru în mod explicit la conferința de presă de miercuri de la Casa Albă, când un reporter ucrainean a întrebat dacă Washingtonul va oferi Kievului rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi Rusia și ar oferi Ucrainei „toate capacitățile de care are nevoie pentru a elibera toate teritoriile mai degrabă mai devreme decât mai târziu”.

Biden a răspuns subliniind că aliații NATO nu doresc acest lucru, deoarece vor să evite extinderea conflictului și, eventuala, transformarea lui într-un război direct între Rusia și Occident.

A mai existat o altă diferență subtilă în modul în care cei doi lideri au vorbit despre conflict.

Pentru Biden, lupta pe care SUA o susțin are scopul de a-l opri pe Vladimir Putin, de a opri „asaltul neprovocat, nejustificat și total al președintelui rus asupra poporului liber al Ucrainei”. Odată ce Putin își va da seama că „este clar că nu are cum să câștige acest război”, a spus Biden, atunci Zelenski poate „decide cum vrea să pună capăt acestui război” și să caute o „pace dreaptă”.

Zelenski a explicat mult mai clar care anume ar fi pacea imaginată la Kiev, care ar consta, în esență, în retragerea Rusiei din toate teritoriile pe care le-a ocupat ilegal din 2014.

În acest moment, subliniază Ignatius, mesajul lui Zelenski este necesar pentru a asigura încrederea ucraineană necesară pentru depășirea unei ierni dificile.

La un moment dat însă, anul viitor, această tensiune dintre aliați va trebui abordată, scrie comentatorul Washington Post. Va trebui să existe o mai mare claritate și convergență cu privire la ceea ce înseamnă succesul ucrainean, în absența unei „victorii absolute”, spune Ignatius.

Un impas

În același timp, experții și oficialii americani au sugerat și ei că, la cum stau lucrurile acum, războiul s-ar îndrepta mai degrabă spre un impas decât spre o victorie totală a uneia dintre tabere.

În ciuda loviturilor neîncetate ale Rusiei care au țintit infrastructura critică, Ucraina a continuat să mențină ritmul pe linia frontului în ultimele luni.

Dar este posibil ca mersul războiului să se schimbe în perioada următoare, pe măsură ce Rusia își va consolida apărarea și va arunca mai mulți soldați pe linia frontului – în urma campaniei de mobilizare.

Asta înseamnă că Ucraina se va lovi de mai multe dificultăți în încercarea de a recuceri porțiunile uriașe de teritoriu pe care le-a pierdut anul acesta, spun evaluările guvernului american.

Toți acești factori fac ca scenariul cel mai probabil, la intrarea în cel de-al doilea an de război, să fie cel al unui impas, în care niciuna dintre tabere nu va putea cuceri un teritoriu semnificativ, în ciuda luptelor intense, a arătat o analiză a New York Times, care a citat oficiali șli experșți americani în domeniul militar.

O vizită de succes

Deocamdată, vizita lui Zelenski pare să fi avut totuși efectul căutat de președintele ucrainean, SUA anunțând un nou pachet de sprijin pentru Kiev, care include o baterie Patriot și alte arme, inclusiv muniții inteligente JDAM.

În timpul discuțiilor cu ușile închise cu congresmenii americani, Zelenski și-a exprimat însă sprijinul și pentru alte două măsuri: o lege care permite SUA să transfere Ucrainei veniturile din proprietățile rusești confiscate și o rezoluție care recunoaște genocidul rusesc în Ucraina, scrie Washington Post.

Unii membri ai Congresului spun că lobby-ul lui Zelenski a ajutat, legea privind bunurile confiscate fiind adoptată joi de Senat. Între timp, Camera Reprezentanților și Senatul încă analizează cealaltă măsură, care ar condamna „actele de genocid” ale Rusiei și ar sprijini tribunalele pentru a-i trage la răspundere pe oficialii ruși pentru aceste acțiuni.

În același timp, Zelenski și-a îndreptat discursul către republicanii care vor prelua din ianuarie controlul Camerei Reprezentanților și care se întreabă de ce SUA cheltuie atât de mulți bani pentru Ucraina.

El a promis că ajutorul american este cheltuit în mod responsabil și le-a spus legislatorilor că, departe de a fi „caritate”, banii reprezintă o investiție nu doar în viitorul Ucrainei, ci și în al lor. Au existat critici conservatoare la adresa lui Zelenski, în special din partea aripii „trumpiste” a Partidului Republican.

Întrebat însă dacă Zelenski și-a atins obiectivul, din acest punct de vedere, senatorul democrat Chris Murphy a spus că da și că republicanii nehotărâți vor fi mai convinși acum să ofere susținere Kievului.

„În acest moment, cred că avem sprijin în Cameră pentru a menține finanțarea pentru Ucraina, iar vizita lui Zelenski ajută la acest lucru”, a spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News