Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adoptat un ton conciliant miercuri în relația cu aliații occidentali, mulțumindu-le acestora pentru ajutorul consistent oferit și concluzionând că summitul de la Vilnius a fost în cele din urmă un „succes” pentru țara sa.
Marți, el își exprimase nemulțumirea profundă, după ce a înțeles că NATO nu va oferi Kievului perspectiva unei aderări rapide la NATO și nici măcar o invitație clară. Într-un mesaj pe Twitter, el a catalogat formularea vagă a declarației finale drept „absurdă”, subliniind că aliații ezită în fața Rusiei.
Criticile dure ale lui Zelenski i-au nemulțumit pe unii aliați. Membrii delegației SUA au fost „furioși” după mesajul liderului de la Kiev, a declarat un oficial citat de Washington Post.
Nemulțumiți au fost și oficialii britanici. Ministrul apărării, Ben Wallace, s-a descărcat în fața jurnaliștilor, spunând că solicitările repetate ale lui Zelenski privind noi și noi arme riscă să îi alieneze pe aliați, scrie Sky News.
Răspunzând unei întrebări privind criticile lui Zelenski, Wallace a spus că Ucraina cere mereu tot mai mult și mai mult, chiar și după ce primește noi arme.
Oficialul a subliniat că înțelege că ucrainenii luptă nu doar pentru ei, ci pentru libertățile tuturor.
„Dar, uneori, trebuie să-i convingi pe legiuitorii din America, trebuie să-i convingi pe politicienii neîncrezători din alte țări că merită și că primesc ceva în schimb”, a spus el.
Wallace a continuat spunând că uneori aude „nemulțumiri” din partea politicienilor americani – nu a administrației – despre sprijinul acordat Ucrainei, nemulțumiri care spun „am dat 83 de miliarde de dolari sau mai știu eu cât și știți, nu suntem Amazon”.
Secretarul apărării a declarat că și el le-a spus ucrainenilor în iunie anul trecut că Marea Britanie nu este un serviciu de livrare online atunci când vine vorba de furnizarea de arme.
„Le-am spus ucrainenilor anul trecut, când am condus 11 ore până la Kiev pentru a primi o listă (de arme) – am spus, eu nu sunt Amazon”, a mai spus el.
„Un succes”
Miercuri, Zelenski a avut un alt ton. El a mulțumit în mod repetat tuturor aliaților pentru susținerea de până acum și pentru noile pachete de ajutor anunțate chiar la summit. „Vreau să mulțumesc tuturor americanilor. Ați cheltuit acești bani pentru viețile noastre”, a spus liderul de la Kiev.
În plus, el s-a declarat chiar mulțumit de rezultatele summitului, la finalul căruia Kievul a primit și un acord de susținere economică și militară pe termen lung din partea țărilor G7.
El le-a mulțumit liderilor NATO pentru „sprijinul lor practic și fără precedent” și a declarat că delegația ucraineană se va întoarce acasă cu garanții de securitate.
„Astăzi există garanții de securitate pentru o Ucraină în drum spre NATO. Ne coordonăm cu țările G7. Cadrul va fi extins în continuare prin aranjamente cu partenerii noștri cheie – bilaterale și multilaterale”, a spus el.
„Delegația ucraineană aduce acasă o victorie semnificativă pentru Ucraina, pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru copiii noștri. Ea ne deschide oportunități de securitate absolut noi”, a mai spus liderul de la Kiev.
Ce spun Sunak și Macron
Unii oficiali ai NATO au declarat prin mesajul de marți că Zelenski a încercat pur și simplu să pună cât mai multă presiune pe umerii liderilor.
„Tweetul a pus presiune pe alianță”, a declarat un înalt oficial NATO din domeniul apărării, vorbind sub protecția anonimatului. Și a ajutat la transmiterea unui mesaj către publicul intern al lui Zelenski, a adăugat oficialul citat de Washington Post.
Diplomat, premierul britanic Rishi Sunak a declarat după summit că Zelenski a mulțumit în mod repetat Marii Britanii. Răspunzând unei întrebări pe tema declarațiilor ministrului său, Sunak a sugerat că înțelege nerăbdarea președintelui ucrainean, observând că ucrainenii se confruntă cu pericolul în fiecare zi.
„Președintele Zelenski și-a exprimat în repetate rânduri recunoștința față de mine și față de poporul britanic și, de asemenea, față de alți aliați. A făcut acest lucru în mod foarte emoționant în parlament, atunci când a fost în Marea Britanie la începutul acestui an”, a spus Sunak.
Chestionat pe tema dezamăgirii Ucrainei după ce nu a obținut mai multe promisiuni concrete din partea NATO, Emmanuel Macron a spus și el că este „legitim ca președintele ucrainean să fie exigent cu noi, pentru că el luptă pe front”.
Dar președintele francez a spus că summitul a oferit ajutor militar concret pe termen scurt și lung pentru Ucraina și a „arătat foarte clar că există calea spre NATO”.
anonimus • 13.07.2023, 13:48
problema este ca in timp ce asta sta intr-un beci in Kiev si trage la fiare sa arate bine in tricoul lui mulat la intruniri, pe front mor zilnic sute de tineri ucrainieni :(
267890 • 13.07.2023, 08:07
Până când mai latră măscăriciul ăsta la toate "porțile"? Ar trebui să fie pus la locul lui, adică la pian și Putin să facă ce trebuie să facă.
Feradol • 13.07.2023, 09:02
267890 • 13.07.2023, 08:07
Până când mai latră măscăriciul ăsta la toate "porțile"? Ar trebui să fie pus la locul lui, adică la pian și Putin să facă ce trebuie să facă.
De ce nu lupți în tranșee? Ce latri aici pe site? De unde furi net? Știu că putin nu vă lasă cu dispozitive electronice de comunicare pe front, tu de unde ai furat un telefon?