El a vorbit la un forum pe care guvernul său l-a convocat cu producătorii internaționali pentru a discuta despre cum să dezvolte împreună capacitatea industrială de a construi și repara arme în Ucraina, în ciuda bombardamentelor constante ale Rusiei.
„Ucraina se află într-o astfel de fază a maratonului de apărare, când este foarte important, esențial să mergem înainte fără să ne retragem. Rezultatele din prima linie sunt necesare zilnic”, le-a spus Zelenski directorilor care reprezintă peste 250 de producători de armament din Occident.
„Suntem interesați să amplasăm (pe teritoriul Ucrainei, n.r.) producția de echipamente necesare pentru apărarea noastră și fiecare dintre acele sisteme avansate de apărare care sunt folosite de soldații noștri, oferind Ucrainei cele mai bune rezultate pe front astăzi”, a mai declarat liderul ucrainean la forumul de la Kiev.
Zelenski a precizat că apărarea antiaeriană și deminarea sunt prioritățile sale imediate. De asemenea, Ucraina își propune să stimuleze producția internă de rachete, drone și muniție de artilerie.
Kievul și-a început contraofensiva la începutul lunii iunie pentru a încerca să recucerească teritoriile confiscate de Rusia, care controlează încă aproximativ 18% din teritoriul ucrainean. Kievul a raportat progrese în mai multe direcții și a eliberat peste o duzină de sate, dar până acum nu a reușit să recucerească niciun oraș important.
Ucraina depinde în mod critic de sprijinul financiar și militar al Occidentului și a beneficiat de un astfel de ajutor în valoare de zeci de miliarde de dolari după începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Dar războiul a creat o cerere în continuă creștere pentru arme și muniții.
La forum au participat directori ai producătorilor de armament din peste 30 de țări. Unii au spus că își epuizează rapid stocurile și că depun mari eforturi să găsească provizii pentru accelerarea producției și pentru a satisface cererea ucrainenilor.
Oficialii ucraineni consideră că dezvoltarea producției interne de apărare reprezintă un impuls pentru economie, care anul trecut s-a contractat cu aproximativ o treime din cauza războiului.
Mai mulți producători occidentali importanți, precum gigantul german Rheinmetall din domeniul producției de armament și BAE Systems din Marea Britanie au anunțat deja planuri de asociere cu producătorii ucraineni.
Ministerul de Externe de la Kiev a anunțat că producătorii ucraineni au semnat aproximativ 20 de acorduri cu parteneri străini pentru producție comună, schimb de tehnologie sau furnizare de componente pentru fabricarea de drone, vehicule blindate și muniții. Ministerul condus de Dmitro Kuleba nu a dat numele companiilor respective.
Guvernul ucrainean intenționează să creeze condiții economice speciale pentru a atrage investiții occidentale în sectorul național de apărare, inclusiv un fond menit să sprijine dezvoltarea de noi tehnologii.
„Va fi un parteneriat reciproc avantajos. Cred că este un moment și un loc bun pentru a crea un mare centru militar”, a declarat Zelenski, în cadrul unei întâlniri separate cu producătorii de arme din SUA, Marea Britanie, Cehia, Germania, Franța, Suedia și Turcia.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina