Sommet-ul Francofoniei are si efecte secundare. Dupa ce a blocat Capitala, a trimis bugetarii in concediu si parlamentarii in vacanta, chiar si dupa ce s-a terminat tot se mai vorbeste despre el. Toata logistica achizitionata de Ministerul de Externe a ramas in Casa Poporului si evident s-a transformat intr-un mar al discordiei. Iar concurenta e acerba, mai ales ca in bunurile lasate in urma francofoniei s-au investit 2,238 milioane de lei noi.
Extraordinara reuniune a sefilor de state si guverne francofone de la Bucuresti a costat au-toritatile romane 2,7 milioane lei noi, pentru ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Banii s-au dus in toate registrele in care invitatii francofoni trebuiau sa se simta confortabil in tara noastra. De la cazare si mancare pana la mobila, draperii si covoare, in Palatul Parlamentului organizatorii au avut grija de toate detaliile.
Suma de 2,238 milioane RON a fost suficienta pentru un design deosebit, demn de o asemenea adunare de obraze subtiri. Acum insa totul a ramas pe loc. Televizoare cu plasma, calculatoarele, mobila, instalatiile de sunet, cele de securitate si restul dichisurilor sunt in continuare in Casa Poporului. Si nu pot fi ignorate, ca asa e proverbul: “Ochii vad, inima cere”. Si cand tentatia e sub nas, scandalul e deja la usa. Surse din conducerile celor doua Camere ne-au povestit ca se formeaza deja o coada la usile mai-marilor din Parlament, ba pentru unul, doua televizoare cu plasma, ba dupa ceva calculatoare, ba dupa doua fotolii si o masuta. Si din moment ce tot ce a miscat in materie de gestiune a investitiilor “francofone” a fost coordonat de Camera Deputatilor, tot de aici s-a pus si frana poftelor si intentiilor haiducesti.
Conducerea Camerei a recurs la metode radicale. A incuiat in doua camere toate “ramasitele” de lux ale sommet-ului si a decretat inventar. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu – singurul care s-a ales cu un birou nou-nout – si secretarul general Geta Ionescu au decis ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa se numere si sa se numeroteze tot ce a ramas de pe urma adunarii francofoniei. O data inventariate, dotarile de ultima generatie nu se vor duce in debaraua Parlamentului, dar nici nu vor fi lasate la mica intelegere. Olteanu ne-a spus ca dupa inventar se va imparti zestrea francofona cu toti colegii, “dar nu la intamplare, ci dupa nevoi”.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!