1,5 milioane de salariați din România din totalul de 5 milioane încasează lunar salariul minim pe economie, adică 1.500 de lei net. În același timp, scrie jurnalista, „angajatorii se plâng la unison că nu mai găsesc oameni care să vrea să muncească”.
Dacă în țara noastră aproape 30% dintre angajați sunt plătiți la nivelul minim, în Europa, 17% dintre salariați sunt în această situație, conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
„În România, care are salariu minim încă din anul 1949, valoarea salariului minim a ajuns anul acesta la echivalentul a 520 de euro brut (adică 300 de euro net), de 4 ori mai mică decât în Germania, după creşteri succesive în ultimii ani”, scrie Adelina Mihai.
Având în vedere aceste date, jurnalista atrage atenția asupra unei situații specifice țării noastre.
Particularitatea României este aceea că are una dintre cele mai mari taxări pe salarii şi unul dintre cele mai mici niveluri de taxare aplicate companiilor. Dacă la un salariu de 2.000 de euro brut în Germania se duc la stat sub formă de taxe, impozite şi contribuţii 500 de euro, în România, la acelaşi venit, statul încasează contribuţii şi taxe de 830 de euro.
Adelina Mihai:
Iar în ceea ce privește firmele, „Germania are o taxare pe dividende de 26% şi un impozit pe profit de 30%, pe când România are 5% taxare pe dividende (şi 8% de anul viitor) şi 16% impozit pe profit”, se mai precizează în articolul citat.
Salariul minim din România a crescut în fiecare an, însă pentru 2023 nu a fost stabilit încă nivelul de majorare.
Jurnalista subliniază însă că „faţă de 2021, salariul minim este mai mare cu 8%, dar inflaţia de circa 15% a «mâncat» deja din beneficiul acestei majorări şi angajaţii au resimţit, de fapt, scăderi salariale”.
Spre comparație, în Germania, care are o inflaţie de 7,5%, salariul minim va creşte cu 22% de la 1 octombrie 2022.
Poate că avalanşa de modificări fiscale ar fi trebuit să se orienteze mai mult către creşterea bunăstării celor mai vulnerabili angajaţi, care îşi permit din ce în ce mai greu, într-un stat campion european la creşterea economică, «luxul» de a-şi plăti curentul, gazul, apa sau mâncarea.
Adelina Mihai:
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro