Iată, în ordinea frecvenței și gravității semnalelor pe care le transmit, trei sunete pe care ar trebui să nu le ignorăm nici o singură zi.
Un zgomot ca un șuierat în plămâni
Îl auzi când tragi aer în piept și când dai aerul afară? Este semnul unei reduceri de calibru a căilor aeriene superioare. Acest zgomot neobișnuit trebuie să te ducă cu gândul la o infecție pulmonară. În cazul copiilor mici, poate semnala un incident grav – înghițirea unui corp străin. În oricare dintre situații, nu e de joacă, cel afectat – adult sau minor – trebuie să meargă la doctor cât mai repede.
Pocnituri ale articulațiilor, însoțite de durere
Aici este o capcană: articulațiile ”pocnesc” de multe ori normal, fără să fie ceva alarmant, fenomenul se explică prin reînnoirea lichidului din interiorul articulațiilor. Nici pocnetul scos de degete nu trebuie să ne neliniștească. În schimb, pocnetele frecvente la nivelul unei articulații și asociat cu dureri, mai ales după vârsta de 45 de ani și dacă articulațiile au fost suprasolicitate prin sport intensiv, de exemplu, trebuie să te trimită direct la cabinetul medical. Specialistul va efectua o radiografie, pentru a vedea dacă nu ai o artroză.
Scrâșnetul dinților
Copil sau adult, ni se întâmplă să scrâșnim din dinți noaptea, în somn. Acest zgomot produs de corpul nostru este legat de o anomalie numită bruxism. Dacă bruxismul își face apariția ocazional – nimic neliniștitor. Însă dacă devine frecvent, este cazul să consulți un chirurg stomatolog. Bruxismul poate antrena complicații la nivelul dinților și articulațiilor. Și, fiind mai intens în timpul somnului, când nu îl conștientizezi și nu-l poți controla, macină smalțul dinților.
Nu le mai ignora, așadar! Aceste zgomote din corp au un mesaj foarte clar pentru tine: îți spun să mergi neîntârziat la doctor!
Citește și: Scrâșnești din dinți noaptea? S-ar putea să suferi de bruxism. Iată care sunt cauzele și cum se tratează