Marţi a fost tensiune maximă în Parlament. După mai multe runde de discuţii, şi anunţuri pe sms privind convocarea şedinţelor de comisii şi de plen, toate proiectele iniţiate de UDMR au fost retrase de la dezbatere, semn că negocierile dintre PSD şi UDMR au picat.

Opoziţia a atacat, la rândul ei, punând melodii patriotice pe telefoane şi bandă tricoloră la braţ, protestând astfel faţă de „trocul social-democraţilor cu reprezentanţii UDMR”. Mesajele naţionaliste nu au lipsit, astfel că parlamentarii PSD au intervenit, punându-şi fotografii pe Facebook, în care apăreau în costume populare. Şi cu mesaje clare că nu vor susţine în Parlament niciun proiect care să aducă atingere „ţării şi poporului român”. În final, UDMR s-a retras din discuţiile privind o posibilă susţinere a moţiunii.

Kelemen Hunor a anunţat că parlamentarii Uniunii nu îşi vor exprima votul deloc la moţiune. Aceeaşi atitudine o vor avea şi parlamentarii PNL, USR şi PMP, cei din urmă afirmând că vor dori, totuşi, să fie prezenţi când se vor număra voturile, pentru a se asigura că nu se produc ilegalităţi.

Parlamentarii PSD, convocaţi la Rin Grand Hotel, înainte de votul pe moţiunea de cenzură

Conducerea PSD i-a convocat pe parlamentari la o şedinţă retrasă, în hotelul primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, marţi seară, începând cu ora 18.00. Discuţiile continuă, cu fiecare deputat şi senator în parte. Călin Popescu Tăriceanu dadea asigurări că în acest moment, chiar şi fără sprijinul UDMR, coaliţia are cele 233 de voturi necesare pentru ca moţiunea să treacă.

Surse din coaliţie afirmau că au existat negocieri cu parlamentari PNL, care ar vota moţiunea. Liberalii spun că aceat scenariu este exclus, şi că, dacă se va întâmpal acest lucru, acei aleşi îşi vor pierde carnetul de membru. Victor Ponta, secretarul general al Guvernului, care a stat şi el toată ziua în Parlament, spune că fără UDMR, moţiunea nu trece. Şi transmite PSD că, imediat după eşecul de miercuri, partidul va intra în disoluţie. Astfel că, spune el, mai sun 19 ore în care se poate ajunge la o întelegere, pentru ca votul pe moţiune să nu se mai dea deloc.

Ce se întâmplă după moţiunea de cenzură: Trei scenarii, în funcţie de rezultatul votului

Succesul moţiunii duce la demiterea Guvernului Grindeanu. În acel moment se declanşează procedurile constituţionale pentru numirea unui nou premier. Aici intră în scenă preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. După consultări cu partidele care formează majoritatea parlamentară.

Liviu Dragnea a anunţat deja că va merge la Cotroceni cu 3 propuneri de premier, pentru a evita situaţia în care preşedintele Iohannis va respinge o propunere, aşa cum s-a întâmplat la începutul anului, cu Sevil Shhaideh. Cu toate acestea, Constituţia dă dreptul preşedintelui să respingă propunerea PSD-ALDE şi să pună un alt premier.

În spaţiul public a apărut şi scenariul conturării unui guvern de uniune naţională, puţin probabil, în condiţiile în care actuala majoritate parlamentară este clară, şi prin votul la moţiune va demonstra că are această majoritate în Legislativ.

În cazul în care moţiunea pică, premierul Sorin Grindeanu rămâne în funcţie. Şi va începe negocierile pentru formarea Cabinetului 2, care va merge în plenul Parlamentului, pentru învestire. Premierul a anunţat deja că, dacă se va ajunge aici, va negocia cu partidele, şi nu cu Liviu Dragnea. Şi că va propune oameni noi, mai pregătiţi, dar şi cu un Program de guvernare care să poată fi aplicat.

Cu alte cuvinte, eşecul moţiunii ar putea duce la pierderea de către Liviu Dragnea a conducerii PSD. Şi la o criză de proporţii în cel mai mare partid parlamentar din România. „Viitorul PSD va fi tragic, după ce moţiunea va cădea. PSD va intra în disoluţie”, spunea Ponta la Parlament.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News