Carles Puigdemont va susține în această seară un discurs mult așteptat în fața Parlamentului regional, în urma referendumului privind independența regiunii, o consultare controversată, care a fost declarată ilegală de către Madrid.

Dacă ziua referendumului a fost marcată de violențe, aproximativ 900 de oameni fiind răniți în urma intervenției brutale a poliției spaniole, zilele ce au urmat au fost marcate de afirmații dure în ceea ce privește viitorul regiunii. Liderul catalan a afirmat în repetate rânduri că ar urma să declare independența regiunii, în timp ce Madridul a repetat că va împiedica această mișcare. Premierul Mariano Rajoy a vorbit și despre posibilitatea de a invoca articolul 155 al Constituției, care suspendă autonomia regiunii.

Inițial, Carles Puigdemont trebuia să susțină discursul în fața Parlamentului regional, ieri, însă ședința a fost suspendată de Curtea Constituțională a Spaniei, în urma speculațiilor că ar urma să declare independența. Acum, el se confruntă cu presiuni puternice pentru a renunța la acest plan.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, i-a cerut acestuia să nu declare independența. În același timp, ea i-a cerut premierului spaniol să renunțe la controlul direct al Madridului. „Le cer să nu ia nicio decizie care ar anula posibilitatea dialogului și medierii. Acesta este cel mai curajos act pe care îl pot face”, a declarat primarul Barcelonei.

În același timp, liderul Partidului Socialist Spaniol, un opozant al independenței Cataloniei, a afirmat că  va susține orice acțiune a Madridului, „împotriva oricărei încercări de a distruge armonia socială”, în cazul în care liderul Puigdemont declară unilateral independența Cataloniei.

Totodată, un purtător de cuvânt al Partidului Popular a stârnit noi discuții aprinse după ce l-a avertizat pe Carles Puigdemont că ar putea avea parte de același sfârșit ca liderul naționalist Lluis Company, care în octombrie 1934 a proclamat un stat catalan, însă câteva ore mai târziu a fost arestat și condamnat la închisoare.

Presiuni economice asupra Cataloniei

Nu doar liderii politici încearcă să-l facă pe Carles Puigdemont să renunțe la planul privind independența regiunii. Acesta se confruntă și cu presiuni economice. Mai multe companii mari din cea mai bogată regiune a Spaniei au anunțat că-și mută sediile centrale, în cazul în care este făcut anunțul privind independența.

Firma de infrastructură Abertis, compania imobiliară Inmobiliaria Colonial și compania de telecomunicații Cellnex și-au anunțat intenția de a se muta în Madrid. Totodată, compania de publishing Grupa Planeta a făcut un anunț similar. Alte bănci importante, precum Caixabank și Sadabell, și-au făcut publice deja planurile privind relocarea.

Franța și Germania, avertizări pentru Catalonia

Guvernul spaniol a avertizat Catalonia că va suspenda autonomia regiunii, în cazul unei declarații de independență. Avertizări pentru această regiune au venit și din Franța, precum și din Germania.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a afirmat că aceasta „și-a reafirmat sprijinul privind unitatea Spaniei” în timpul unei conversații telefonice cu premierul Mariano Rajoy.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez a subliniat că, în cazul în care Catalonia își anunță independența, regiunea nu va mai face parte din Uniunea Europeană.

În acest context, speculațiile privind discursul lui Carles Puigdemont nu contenesc. Potrivit BBC News, liderul catalan ar putea face o „declarație simbolică” în locul celei privind independența regiunii.

În urma refenredumului, marșuri de amploare au fost în Barcelona, atât pentru, cât și împotriva secesiunii. Duminică, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din capitala Cataloniei pentru a face apel la dialog și pentru a-și arăta sprijinul pentru unitatea țării. Organizatorii marșului susțin că numărul participanților s-a ridicat la 950.000, însă poliția spune că aproximativ 350.000 de oameni au luat parte la eveniment.

Rezultatele finale ale referendumului din 2 octombrie arată că aproximativ 43% dintre catalani și-au exprimat opțiunea, iar 90% dintre ei au optat pentru independență. Cu toate acestea, cei care sunt împotriva acestei decizii au boicotat consultarea.


SUMAR:


 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News