UPDATE ora 12.20. CSM a avizat pozitiv, în unanimitate, propunerea ministrului Justiției de reînvestire a Laurei Codrușa Kovesi pentru un nou mandat de procuror-șef al DNA.

În fața Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Kovesi a susținut că prevenirea trebuie să aibă un rol important în eradicarea fenomenului corupției.

„În ceea ce privește politicile de prevenție, am fost participanți activi la implementarea măsurilor dispuse în Strategia Națională Anticorupție 2012 — 2015, am participat de asemenea cu propuneri la noua strategie care este în dezbatere publică (…). Este extrem de important ca fenomenul corupției să fie eradicat nu doar prin represiune, ci și prin prevenire”, a declarat Kovesi, răspunzând unei întrebări adresate de Oana Schmidt-Hăineală, membru CSM, potrivit Agerpres.

Interviul a fost programat inițial pentru data de 25 martie, însă a fost amânat la cererea ministrului Justiției, Raluca Prună, care a trebuit să plece la Bruxelles, la Consiliul Extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne convocat ca urmare a atentatelor din Belgia. Astfel, șefa DNA va ajunge astăzi, la ora 10:00, la CSM, pentru a prezenta realizările din cei trei ani de mandat la DNA şi obiectivele pentru următorii trei ani, scrie news.ro.

În urmă cu o lună, în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune, Raluca Prună a anunțat că are în vedere reînvestirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef al DNA, grație rezultatelor obținute în primul său mandat.

„Funcția devine vacantă la mijlocul lunii mai. Legea prevede posibilitatea reînvestirii. Mă gândesc că e absolut logic ca cineva care a avut rezultate care sunt cunatificabile, statistice, reiesc din bilanțul anual, trebuie să nu fim ipocriți și să ne jucăm de-a procedura”, declara, în urmă cu o lună, ministrul Justiției.

Între timp, Laura Codrușa Kovesi a prezentat bilanțul DNA pe ultimul an, marcat de o serie de premiere pentru justiția din România: anchetarea și ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcție – Victor Ponta – și reținerea unui judecător al Curții Constituționale – Toni Greblă –  și a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Citește și: BILANȚ DNA, la sfârșit de mandat pentru Kovesi: 1.250 de inculpați cercetați pentru fapte de corupție

Laura Codruța Kovesi este procuror-șef al DNA din 2013. Anterior, ea a deținut din septembrie 2006 funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News