Cel mai valoros ziar al tuturor timpurilor a fost tiparit in Romania, in dulcele targ al Iesilor. Se numeste “Zimbrulu si Vulturulu”, a vazut lumina tarabelor in vremurile tulburi ale anului 1858 si are lipite pe prima pagina nu mai putin de opt timbre “Cap de Bour”. Valoarea sa este estimata la cel putin trei milioane de euro, din aceasta cauza proprietarul luand decizia de a-l pastra intr-o caseta de valori dintr-o banca elvetiana. Ziarul a fost prezentat publicului pentru ultima oara in 1969, cu ocazia unei expozitii mondiale organizate la Sofia.
Cele mai valoroase timbre care au fost emise vreodata pe teritoriul Romaniei sunt celebrele “Cap de Bour”. Pentru un necunoscator al fenomenului filatelic, trebuie spus din start ca un astfel de timbru poate ajunge si la 300.000 de euro, in functie de vechimea lui.
“Pusa in circulatie la 22 august 1858, prima emisiune Cap de Bour a fost formata din patru marci postale diferite (cu valori cuprinse intre 27 si 108 parale), al caror desen unic reprezinta capul de bour, o goarna postala, o stea cu cinci colturi, legenda “Porto Scrisori” scrisa cu litere slavone si valoarea, inscrisa in interiorul unei bucle eliptice care face parte din desenul goarnei”, ne-a declarat Alina Dumitrache, specialista in cadrul Romfilatelia.
Istoria celui mai scump ziar existent in lume “Zimbrulu si Vulturulu” a pornit intr-o dimineata cenusie din luna septembrie a anului 1858, cand unul dintre functionarii postali din Iasi ce trebuia sa expedieze un teanc de opt ziare la Galati, din comoditate, nu a mai aplicat pe fiecare exemplar cate un timbru, ci a lipit opt timbre “Cap de Bour” numai pe primul exemplar, cel de deasupra. “Raritatea este motivata de doua aspecte. Primul, este singurul ziar transmis prin posta, purtator a opt timbre, al doilea, de faptul ca timbrele sunt grupate in doua staifuri, unul de trei si altul de cinci timbre. Staifurile de timbre au o valoare de colectie crescuta, in raport cu timbrele prezentate individual”, mai spune Alina Dumitrache.
Ziarul a fost apoi vandut pe cateva parale unui librar iesean, aflat cu afaceri la Galati, mare colectionar de timbre. Din acest moment nu se cunoaste cu exactitate traseul detinatorilor acestuia, cert este faptul ca a fost ultima oara prezentat publicului la o expozitie internationala desfasurata in 1969 la Sofia, Bulgaria, prilej cu care a castigat marele premiu. Mai tarziu, ziarul a fost cumparat de un colectionar din Elvetia, care de atunci si pana in zilele noastre l-a depozitat intr-o caseta de valori intr-o banca din Zürich.
Imprimarea marcilor postale care dau acum o valoare halucinanta acestui ziar s-a facut intr-o tipografie particulara, cunoscuta ca Atelia Timbrului, care functiona intr-o cladire situata pe Strada Mare, actualul bulevard Stefan cel Mare, in apropierea Bisericii Catolice din Iasi. La vremea respectiva s-au realizat coli de 32 de timbre, cate patru randuri a opt bucati, utilizandu-se hartie speciala, de provenienta straina, de culori diferite.
Primele timbre romanesti “Cap de Bour” au fost tiparite la Iasi in 1858. Un astfel de timbru valoreaza astazi 300.000 de euro, fiind o adevarata prada pentru filatelistii din intreaga lume