Muntazar az-Zaydi, care acum are vârsta de 39 de ani, a devenit cunoscut în decembrie 2008, după ce, într-o conferință de presă de la Bagdad, i-a strigat fostului președinte american George W. Bush: ”Câine, ăsta e sărutul de adio din partea poporului irakian!”, apoi a aruncat cu pantofii spre el. Bush a reușit să se ferească, arată Agerpres.

Ulterior, az-Zaydi a fost condamant la un an de închisoare pentru agresarea unui șef de stat străin într-o vizită oficială în Irak. El a fost eliberat după nouă luni pentru bună purtare și este considerat de mulți arabi un erou. De teama că vor urma alte consecințe, el s-a refugiat în Liban, unde trăiește și acum.

”Nu regret fapta, dimpotrivă, regret că n-am mai avut atunci încă o pereche de pantofi”,a spus el despre episodul care a rămas în istorie.

Muntazar az-Zaydi este pe locul 95 din 138 pe lista candidaților partidului ”Marșul pentru reforme”, care s-a format din susținătorii liderului populist șiit Moqtada Sadr și din comuniști. Șansale sale de reușită sunt destul de mici.

Obiectivul său politic este să-i arunce în închisoare pe politicienii hoți și să-i facă să regrete faptele, după ce statul le confiscă bunurile.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Distractis s-a dizolvat! “Nu mai avem cereri de spectacole”, au recunoscut urmașii Divertis, cel mai vechi grup umoristic


FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News