„Scriam la început de an că un angajat român cu salariu minim contribuie lunar la stat cu 280 de lei pentru sănătate, ceea ce la final de an înseamnă 3.300 de lei”, amintește jurnalista, care se întreabă dacă primesc toți salariații „servicii medicale de cel puţin 3.000 de lei pe an fără să plătească sau să aştepte luni întregi într-un sistem de stat, unde şi să te programezi e greu”.
„Încerc de câteva zile să-mi fac o programare la ortopedie la Spitalul Universitar. Nu răspunde nimeni la ambulatoriu… Am sunat la urgenţe. Mi-a făcut legătura la ortopedie. A sunat şi a închis”, dă jurnalista ca exemplu cazul recent al unui coleg.
De asemenea, ea prezintă mai multe situații, inclusiv una personală, în care investigații medicale scurte au fost taxate cu tarife costisitoare inclusiv pentru persoane „cu venituri medii sau peste”.
„Am plătit 300 de lei consultaţia în privat la ortoped pentru tatăl meu, care a durat 10 minute, deci 30 de lei pe minut. Tot de banii aceştia am aflat că trebuie făcut şi RMN, 550 de lei. Total – 850 de lei dintr-un foc, într-o singură zi, o treime din pensia pe o lună întreagă a unui om care a cotizat la stat 32 de ani”, relatează Georgiana Mihalache experiența personală.
Și vine și cu alte cazuri despre care spune că a auzit „în ultima lună de la persoane stabile financiar”: „Am plătit 350 de lei pe o ecografie care a durat 5 minute, doctorul voia să plătesc şi consultaţia de 250 de lei fără să fi întrebat nimic”, „am dat 300 de lei pe o consultaţie la dermatologie, mi se pare enorm”, „l-am programat pe tatăl meu la consult și costă 450 de lei”.
În același timp, jurnalista atrage atenția asupra faptului că în cazul multor specialități medicale, operatorii privați din sănătate nu colaborează cu CNAS pentru că, spun ei, Casa Națională de Asigurări de Sănătate „decontează prea puţin”. Iar privații justifică prețurile ridicate prin creșterea costurilor „la utilităţi, la aparatura medicală, plus mult discutata inflaţie care a devenit un scut bun pentru a apăra scumpirile”, adaugă Mihalache.
De ce trebuie să ne calculăm fiecare leu şi să înţelegem tot noi inflaţia şi la spital, şi la supermarket, la raionul de lapte, unt, carne sau pâine, şi la restaurant? De când s-a transformat sănătatea dintr-un drept constituţional, într-un lux, pe banii noştri?
Georgiana Mihalache, ZF:
Foto: 123rf.com
Avem subiectele la matematică de la Evaluarea Națională 2023!
Vezi rezolvarea subiectelor la mate de la Evaluarea Nationala 2023!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Altig • 21.06.2023, 13:50
Raspunsul la intrebarea ta este ‘demult’. Pacat ca presa romaneasca este platita, indirect sigur, tot din bani publici, asa ca problemele cu adevarat importante nu sunt aduse in atentia publicului pt ca deranjeaza interesele guvernantilor.
UweLang • 21.06.2023, 11:50
Important e că aveți stadioane și “arene” pentru Liga Mămăliga…Și se mai construiesc in continuare…Și sistemul medical e in același timp o junglă in care supraviețuiește numai cel tare cu bani…Dar dacă acceptați situația asta atunci nu meritați altceva!
pikpik • 21.06.2023, 10:54
Oricat le-ai måri salariul medicii nu se saturå, au dovedit-o. Rusine så le fie, cå nu toti au posibilitåti financiare! Si apoi dacå omul de rand plåteste taxe lunar, ce primeste in schimb in afarå de arogantå si ignorantå? Doar plicul ii ajutå så nu mai fii invizibil in ochii lor de sacali. NU mai comparati salariile celorlalte categori sociale!!! Fiecare are rostul lui in societate, nu puteti desconsidera pe ceilalti in timp ce voi, medicii vå credeti Dumnezeii societåtii. Oricum medicii competenti au plecat in alte tåri, unde muncesc DOAR pentru un salariu, NU existå så primeascå ceva de la bolnavi cå riscå så piardå muncå si så aibe interzis in a mai lucra in domeniu.