Danezul s-a prezentat la spitalul universitar din Aarhus, prezentând simptome asemănătoare răcelii. În urma testelor efectuate marţi seară, s-a confirmat că bărbatul este purtător al virusului Zika. Starea sa generală a fost evaluată de medici ca fiind bună, motiv pentru care a fost externat din spital.
„Este vorba despre un bărbat tânăr, deci nu cineva care este supus riscului ca fetusul să dezvolte probleme„, a precizat Lars Ostergaard, şeful departamentului de boli infecţioase al spitalului universitar din Aaarhus.
Virusul Zika purtat de ţânţari din specia Aedes este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii – au capul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea acestora.
Cazurile de infectare cu virusul Zika au căpătat amploare în America, în condiţiile în care doar 4.000 au fost raportate în Brazilia din noiembrie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că virusul urmează să se răspândească în toate ţările din Americi, în afară de Canada şi Chile.
Şi în Marea Britanie s-au înregistrat cazuri de febră Zika, fiind vorba de turişti care s-au întors din America de Sud.
Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuță. Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La fel ca dengue și chikungunya, alte două infecții tropicale, Zika se transmite prin pișcături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele pișcă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.
În majoritatea cazurilor (70-80%), infecția trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febrî, dureri de cap), cu erupții cutanate.
Pentru moment nu există remediu specific și nici vaccin împotriva acestui virus. Singurele îngrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scăderea durerilor. Ca mijloc de protecție împotriva pișcăturilor de țânțari se recomandă purtarea unor haine ample, care să alunge insectele.