Grecia a fost una dintre țările cele mai afectate, cu peste 21.000 de persoane evacuate din insulele Rodos și Corfu după răspândirea incendiilor forestiere. „Nu există un mecanism magic de apărare”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Dar incendiile nu cauzează probleme doar în Grecia și s-au extins în numeroase țări. Portugalia și Croația sunt ultimele pe această listă care este în continuă creștere. De asemenea, numărul morților continuă să crească, cu cel puțin 40 de persoane morți în Algeria, Italia și Grecia.
Grecia
Cele mai mari probleme sunt înregistrate pe insula Rodos, unde peste 20.000 de persoane au fost evacuate din case și hoteluri. Ele au izbucnit pe 19 iulie și s-au extins în stațiunile de coastă din sud-estul insulei.
Incendiile au determinat operatorii din turism din toată Europa să renunțe temporar la zboruri și pachete turistice pe insulă, care în mod normal se bucură de prezența a aproximativ 1,5 milioane de vizitatori străini în timpul verii.
Două persoane au decedat miercuri în centrul Greciei, după izbucnirea unor noi incendii ajutate de vânturi puternice și temperaturi de 40 de grade Celsius.
În ultimele zile, peste 60 de incendii au izbucnit în toată țara, potrivit pompierilor, iar autoritățile au dispus evacuarea mai multor comunități din Magnesia, o zonă de coastă la nord de Atena.
Un incendiu separat a izbucnit în apropierea orașului Lamia, la sud de Volos. De asemenea, aproximativ 2.500 de persoane au fost evacuate din cauza incendiilor de pe insula Corfu duminică, 23 iulie, dar mulți s-au întors luni la hotelurile lor. Oficialii locali au susținut că incendiile din Corfu au fost provocate de piromani.
Croația
Peste 100 de pompieri s-au luptat marți noaptea cu incendiile de vegetație care se răspândeau în zona de sud a orașului Dubrovnik din sudul țării, cu vânturile puternice din sud care au împiedicat utilizarea aeronavelor.
Presa locală a relatat că incendiile au provocat detonări ale minelor terestre rămase din războiul din anii 1990 pe un deal din apropiere.
Un alt incendiu de vegetație a avut loc marți în regiunead Split-Dalmația, fiind trimiși 65 de pompieri și trei avioane pentru a se lupta cu flăcările.
Italia
Trei persoane au murit pe insula Sicilia, din sudul Italiei, unde temperaturile au ajuns la 47 de grade Celsius. Aici au fost filmate imagini dramatice cu flăcările care se apropie de o autostradă aglomerată, în timp ce pompierii duc o luptă contracronometru pentru a stinge incendiile.
Aeroportul din Palermo a fost forțat să se închidă pentru câteva ore, marți dimineață, din cauza incendiilor din apropiere.
Italia a fost grav afectată de valul de căldură din sudul Europei, iar 16 dintre cele mai mari orașe sunt sub alertă roșie de caniculă, inclusiv Palermo și Catania din Sicilia.
Turcia
Pompierii s-au luptat marți cu un incendiu în apropierea stațiunii de pe litoral Kemer. Oficialii turci au precizat că 11 avioane și 22 de elicoptere au intervenit pentru stingerea incendiului, care a ars 120 de hectare de pădure.
Un spital local a fost evacuat ca măsură de precauție, iar șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza inhalării de fum.
Franța
Incendii au fost înregistrate și pe coasta mediteraneeană a Franței după câteva zile de temperaturi ridicate.
Oamenii au fost evacuați din Cagnes-sur-mer unde drumurile și căile ferate au fost închise. Pompierii s-au luptat cu un incendiu „semnificativ” și lângă aeroportul internațional din Nisa. Alte incendii de amploare au izbucnit pe insula Corsica.
Spania
Un incendiu care s-a răspândit rapid în centrul insulei spaniole Gran Canaria a izbucnit marți, forțând autoritățile să evacueze câteva sute de localnici din casele lor, să închidă trei drumuri și să trimită elicoptere pentru a opri incendiul.
Antonio Morales, șeful Consiliului Insular din Gran Canaria, a declarat că aproximativ 100 de pompieri și nouă avioane intervin pentru a stinge incendiul care a mistuit până acum peste 200 de hectare de pădure, dar nicio clădire nu a fost afectată.
Insulele spaniole Mallorca, Ibiza și Menorca sunt, de asemenea, în alertă maximă din cauza riscului de izbucnire a unor incendii.
Portugalia
În Portugalia, de obicei una dintre țările europene cel mai grav afectate de incendii, potrivit datelor UE, sute de pompieri au intervenit marți pentru a stinge flăcările în apropierea popularei destinații de vacanță Cascais, iar vânturile puternice le-au complicat eforturile.
Locuitorii au fost evacuați, dar nu au fost raportate victime. Pompierii au rămas în zonă pentru a preveni reaprinderea, potrivit relatărilor din presa locală.
În timp ce Portugalia a scăpat de cel mai rău val de căldură care a cuprins recent sudul Europei, se confruntă cu o secetă pe scară largă, cu aproximativ 90% din țară afectată, după o primăvară neobișnuit de caldă și uscată.
Algeria
Cel puțin 34 de persoane, dintre care 10 soldați, au murit în statul nord-african după ce au fost surprinse de flăcări. Aproape 100 de incendii au izbucnit în 16 provincii din Algeria, iar 1.500 de persoane au fost evacuate.
Aproximativ 8.000 de pompieri s-au luptat pentru a ține flăcările sub control după ce incendiile din regiunea Kbylie s-au extins în zonele rezidențiale din orașele de coastă ca urmare a vântului puternic.
Televiziunea de stat algeriană a precizat miercuri că pompierii au reușit să lichideze incendiul de pădure care a izbucnit când temperaturile din nordul Algeriei au ajuns la 48 de grade Celsius.
Tunisia
Vânturile puternice au făcut incendiile din Algeria să treacă granița în Tunisia vecină, forțând închiderea a două puncte de trecere a frontierei.
Incendii au izbucnit și în alte regiuni ale țării, inclusiv în regiunile Bizerte, Beja și Siliana.
Cu toate acestea, pompierii tunisieni au declarat ulterior că au lichidat complet incendiile izbucnite în mai multe regiuni ale țării, cu ajutorul membrilor armatei algeriene și a avioanelor de stingere a incendiilor din Spania.
Ministrul de interne tunisian, Kamel Feki, a declarat ulterior că nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești și că cei 600 de locuitori care au fost evacuați s-au întors cu toții la casele lor.
Siria
Incendii au izbucnit și în pădurile din Latakia, o gubernie de la Marea Mediterană din nord-vestul Siriei, unde au fost trimise elicoptere pentru a stinge incendiile.
„Echipele de pompieri lucrează pentru a stinge incendiile masive care au izbucnit în pădurile din zona rurală nordică a Latakia, care sunt încă necontrolate până acum”, au declarat pompierii.
„Suntem în criza climatică”
Italia a fost lovită în același timp de furtuni violente și incendii, iar cel puțin șapte persoane au murit până marți din cauza furtunilor din nord și incendiilor din sud.
„Ne confruntăm în Italia cu una dintre cele mai complicate perioade din ultimele decenii – furtuni, tornade și grindină uriașă în nord și căldură arzătoare și incendii devastatoare în centru și sud. Revoluția climatică ce ne-a lovit țara ne cere tuturor o schimbare de atitudine”, a declarat Nello Musumeci, ministrul pentru protecție civilă din Italia.
Miercuri, comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că UE vrea să semneze contracte în acest an pentru achiziționarea a până la 12 avioane de stingere a incendiilor, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a lupta împotriva incendiilor alimentate de încălzirea climatică.
UE și-a dublat deja flota de rezervă existentă de avioane de stingere a incendiilor în ultimul an, după ce vara trecută, incendiile devastatoare din sudul Europei i-au pus la grea încercecare capacitatea anterioară de 13 aeronave.
„Situația pe care o vedem în sudul Europei arată că suntem în criza climatică. Este deja aici”, a spus Lenarčič.