Săptămâna care urmează s-ar putea dovedi una foarte importantă pentru soarta vaccinului Johnson & Johnson, unul dintre serurile pe care oficialii din SUA și UE, inclusiv România, se bazează pentru a-și grăbi campaniile de imunizare, în special în zona rurală.

Imunizarea cu acest ser a fost suspendată în SUA săptămâna trecută, după semnalarea a șase cazuri de cheaguri de sânge apărute printre cele peste 6 milioane de persoane vaccinate, unul dintre ele – fatal.

Vestea a avut un impact și în Europa. Compania americană a suspendat livrările, iar primele doze care apucaseră să ajungă în statele membre UE nu au fost încă administrate.

EMA, care investiga problema apariției cheagurilor de sânge după vaccinarea cu Johnson & Johnson chiar înainte de semnalul din SUA, va anunța marți concluziile sale pe această temă.

Anterior, într-o analiză pe tema unor probleme similare în cazul AstraZeneca, EMA a admis o posibilă legătură între vaccinarea cu acel ser și tromboze și a cerut includerea cheagurilor de sânge pe lista efectelor secundare foarte rare, în vreme ce a insistat că vaccinarea depășește cu mult riscurile.

În cazul SUA, analiza pe tema Johnson & Johnson s-ar putea prelungi.

Doi oficiali din domeniul sănătății au declarat pentru Politico că această investigație ar putea dura până la două săptămâni.

Un scenariu optimist ar fi cel în care Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) ar putea oferi o recomandare vineri, dar este neclar dacă până atunci, experții vor avea suficiente date pentru a lua o decizie.

În cele din urmă, autoritățile americane ar putea decide să emită un avertisment privind posibila apariție a trombozelor, în cazuri rare, scrie Politico.

Alternativa este cea a restricționării vaccinului pe criterii de vârstă sau sex, și asta deoarece toate cele șase cazuri cu cheaguri de sânge sunt femei, cu vârste până în 48 de ani.

În acest caz, decizia ar fi asemănătoare cu cea luată de mai multe state europene în privința AstraZeneca. România nu a urmat această strategie și oferă în continuare acest vaccin pentru toate grupele de vârstă.

„Doi pași înapoi” în campania de vaccinare

Mulți lideri politici și experți medicali se tem acum că dacă autoritățile vor ezita prea mult cu evaluarea riscurilor vaccinului, tot mai mulți oameni vor dezvolta o reticență față de campania de vaccinare.

Cu cât mai mare va fi pauza, cu atât mai mult ne va lua să îi convingem pe oameni că acel vaccin este sigur.

Asa Hutchinson, guvernatorul statului ameerican Arkansas, pentru Politico:

Peter Gulick, profesor de medicină la Michigan State University, a avertizat că suspendarea vaccinării cu Johnson & Johnson ar putea întârzia posibilitatea atingerii imunității de grup în SUA.

„Teama este că, auzind toate aceste discuții, anti-vacciniștii, și chiar cei nehotărâți, vor alege să nu își facă vaccinul, până când lucrurile nu vor fi mai clare. E posibil să fi făcut doi pași înapoi, din punct de vedere al atingerii imunității de grup”, a spus acesta pentru Business Insider.

Oficialii SUA au asigurat că au suficiente vaccinuri pentru a înlocui Johnson & Johnson.

Și totuși, imediat, unele centre de vaccinare, în special cele din zonele rurale, au fost forțate să se închidă temporar. Suspendarea vaccinării cu Johnson & Johnson a încetinit și ritmul vaccinării persoanelor fără adăpost, a prizonierilor din închisori și a persoanelor imobilizate la pat.

Serul este considerat ideal pentru aceste cazuri.

Motivul: Johnson & Johnson, la fel ca AstraZeneca, poate fi ținut la temperatura unui frigider normal, deci poate fi distribuit mult mai ușor în orice colț al țării, spre deosebire de seruri precum Pfizer sau Moderna.

Avantajul suplimentar al Johnson & Johnson este că poate fi administrat într-o singură doză, deci ar fi ideal pentru cei care nu se pot deplasa prea ușor pentru a fi vaccinați.

România așteaptă decizia EMA

În România, oficialii au anunțat că așteaptă decizia EMA, înainte de a începe administrarea dozelor.

Ca în SUA, vaccinul Johnson & Johnson este important în România, deoarece urmează să fie administrat prin medicii de familie și prin intermediul centrelor mobile, în special în mediul rural. Vaccinul va fi administrat și deținuților din penitenciare.

Preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a asigurat totuși că amânarea administrării serului nu va însemna și o întârziere a debutului acestei faze a campaniei, autoritățile urmând să folosească un alt vaccin.

Și în Europa, temerile sunt că o prelungire a incertitudinii ar putea afecta încrederea oamenilor în vaccin.

Un consilier din regiunea italiană Lazio a subliniat că este necesar ca autoritățile să evite abordarea pe care au avut-o în cazul AstraZeneca. Este necesară „o decizie rapidă, clară și definitivă, fără ezitare”, a spus Alessio DAmato, pentru Politico.

UE, inclusiv România, se confruntă deja cu o reticență a oamenilor în privința vaccinării cu AstraZeneca.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News