8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână – aceasta este durata normală a timpului de muncă pentru angajaţii cu normă întreagă. În cazul tinerilor până în 18 ani, Codul Muncii interzice prestarea orelor suplimentare. În general, un angajator le poate solicita salariaţilor săi să lucreze peste program maximum 8 ore pe săptămână, dacă situaţia o cere. Fac excepţie anumite sectoare de activitate în care se poate stabili, prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice, o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore. Indiferent de situaţie, angajatorul trebuie să compenseze orele suplimentare prin timp liber, în termenul prevăzut de lege sau, dacă nu are această posibilitate, printr- un spor la salariu. În prima variantă, angajatul trebuie să beneficieze, potrivit legii, de tot atâtea ore libere plătite câte a lucrat suplimentar, oferite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea muncii suplimentare. În cea de-a doua variantă, angajatorul recompensează munca suplimentară printr-un spor la salariu. Stabilit prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau al contractului individual de muncă, acest spor nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Când nu-ţi sunt respectate drepturile…
În situaţia în care angajatorul nu compensează în nici un fel orele suplimentare pe care le-a solicitat angajatului, acesta din urmă are două soluţii legale la îndemână: prima – să depună o petiţie la Inspectoratul Teritorial de Muncă (instituţie care are, printre atribuţii, controlarea “stabilirii şi acordării drepturilor cuvenite salariaţilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă”); a doua soluţie – să deschidă un proces împotriva angajatorului.
Este necesar acordul salariatului?
Legea prevede că salariatul trebuie să fie de acord să efectueze ore suplimentare, cu două excepţii: în caz de forţă majoră – aşa cum sunt fenomenele naturale extreme, de exemplu – şi când trebuie efectuate urgent lucrări pentru prevenirea unor accidente sau pentru înlăturarea consecinţelor unui accident.