Bătrânii, obligaţi de sărăcie să intre «la regim»

Ioan Turcoi, 70 de ani: “Plec din piaţă cu câteva produse. Am nişte gogoşari, vinete şi roşii. Mi-a dat soţia o listă, dar ţin cont de buget. Vedeţi că mi-a scris de câţi bani să cumpăr. Pe vremuri plecam mai încărcat. La carne doar visăm. Am scos-o din meniu, suntem la regim”.
Marin Gheorghe, 88 de ani: “Se anunţă vremuri grele. Mai ales pentru tineri. Am cunoscut multe perioade grele în viaţă, dar acum e multă bătaie de joc! Am ajuns să nu ştim cum vom ieşi din iarnă, cum vom supravieţui. Noi deja am renunţat la carne. Mai gustăm un pui la o săptămână-două”.
Ştefan Gheorghe, 84 de ani: “Vom face foamea! Nu putem decât să sperăm la mai bine, că în rest ni s-au epuizat opţiunile! În ce hal am ajuns… Pe vremuri ne plângeam că nu exista carne în magazine, acum ne uităm la vitrine şi nu ne permitem să cumpărăm. A devenit o luptă pentru supravieţuire totul”.

Inflaţia, la maximul din acest an

Rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, de 3,88%, după ce, în august, preţurile au crescut cu 0,51%, ca urmare a scumpirilor în principal la combustibili şi legume, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Benzină mai scumpă la Rompetrol!

Rompetrol a majorat de ieri preţul benzinelor comercializate în staţiile proprii cu cinci bani/litru. Preţul unui litru de Efix benzină 95 a ajuns, în staţiile Rompetrol, la 6,21 lei şi cel al litrului de benzină Alto 101 la 6,86 lei. Preţul motorinelor a rămas neschimbat: 6,23 lei/litru Efix Diesel şi 6,54 lei/litru Diesel Alto 55.

Dăm miliarde pe ţigări, vorbit la telefon şi plimbat cu maşina!

Circa 13 miliarde de euro au cheltuit anul trecut românii pe ratele la bănci, carburanţi, alcool, facturi la telefonul mobil şi ţigări, suma reprezentând aproape jumătate, 46%, din totalul salariilor nete şi al pensiilor încasate în 2011. Ce a mai rămas s-a dus pe alimente sau utilităţi.
Deşi ne plângem că e sărăcie, cheltuim la greu pe ţigări, băutură sau pe benzină. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), anul trecut în România s-au consumat circa 5,8-6 milioane de tone de carburanţi, piaţa înregistrând o uşoară creştere faţă de volumele din 2010. Potrivit calculelor făcute de Ziarul Financiar, mai bine de 10% din tot ceea ce au câştigat românii anul trecut a intrat în conturile companiilor petroliere. În total, într-un an, românii dau 13 miliarde de euro pe rate, carburanţi, alcool, telefon şi ţigări, în contextul în care salariile nete şi pensiile au o valoare cumulată de circa 28 de miliarde de euro.

Urmărește-ne pe Google News