Cuviosul Dimitrie, ocrotitorul Capitalei
Dimitrie s-a născut la sud de Dunăre, în satul Basarabov, în sec. al XIII-lea, pe vremea statului româno – bulgar al împăraţilor Petru şi Ioniţă Asan. Şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Basarabi, apoi s-a retras într-o peşteră din apropiere. La mulţi ani după moartea lui, o fetiţă bolnavă a visat că se va face bine dacă va căuta rămăşiţele sfântului. Micuţa a găsit trupul intact al lui Dimitrie, fiind vindecată pe loc. În anul 1774, de frica turcilor, osemintele sfântului au fost aduse în Ţara Românească, de unde ar fi trebuit să plece în Rusia. Până la urmă, moaştele au rămas la Bucureşti, fiind depuse în Biserica Patriarhiei, iar Sf. Dimitrie a devenit ocrotitorul Capitalei.
Bazele religiei creştine, puse de Constantin şi Elena
Pentru a urca pe tronul Imperiului Roman, Constantin cel Mare a trebuit să lupte cu Maxenţiu. Legenda spune că, plecând la război, Constantin, ştiind că oastea lui e mult mai slabă, se ruga la Dumnezeu să facă o minune. Noaptea, l-a văzut în vis pe Iisus îndemnându-l să-şi deseneze pe steag semnul Sfintei Cruci. Aşa a făcut şi a câştigat bătălia, în anul 312, devenind împărat. Imediat, Constantin a hotărât ca religia în imperiu să devină Creştinismul. Împăratul a fost influenţat mult şi de mama lui, Elena, adeptă a Creştinismului încă de când această religie nu era recunoscută.
Sfântul Andrei este protectorul ţării noastre
Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie, a fost unul din apostolii lui Iisus. El a fost trimis în Dobrogea pentru a-i creştina pe daci, pe la anul 50 d.Hh. A stat într-o peşteră care astăzi îi poartă numele, locul din care a început creştinarea românilor, prin strămoşii lor, dacii. Sfântul Andrei s-a întors apoi în Grecia, în oraşul natal Patras. Acolo a murit ca martir, fiind răstignit pe o cruce în formă de X. Sfântul a considerat că e nedemn să fie răstignit la fel ca Iisus, astfel încât el a implorat să i se facă o cruce de formă diferită. Andrei, ocrotitorul României şi patronul spiritual al ţării, mai e şi protectorul animalelor de casă şi stăpânul celor sălbatice, în special al lupilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro