Scriitorul francez, care a relatat despre teroarea KGB, afirmă că cucerirea Ucrainei este considerată de Putin „indispensabilă” și că în comportamentul președintelui rus pot fi semne că acesta aspiră „să fie noul Vojd (n.r. – nume în rusă, care înseamnă ghid, echivalentul lui Führer), nume dat lui Stalin, al tuturor Rusiilor.
Până nu atinge acest obiectiv, până nu rusifică Ucraina, nu se va opri, decât dacă îl oprim noi!
Thierry Wolton, pentru Spotmedia:
Wolton afirmă că Putin a crezut că invazia Ucrainei va fi „o plimbare de sănătate, floare la ureche”, primind asigurări în acest sens de la Statul Major.
„Ca întotdeauna într-o dictatură, structurile de comandă militară i-au spus șefului ceea ce acesta voia să audă, de frică să nu fie sancționate”. Prin urmare, Putin este surprins „de rezistența întâlnită și care îi încurcă planurile”.
Scriitorul francez afirmă că „dacă nu vrea să sfârșească la Tribunalul de la Haga, ca Miloșevici, (Putin) trebuie să-și înfrângă ura față de Ucraina pe care și-o exprimă deschis. Ținând cont de asta, trebuie să iasă cât mai repede din mocirla în care a intrat. Dar nu poate întoarce brusc, fără să cadă în ridicol. Să meargă înainte este singura lui posibilitate”.
Zilele care urmează vor fi cele mai sângeroase: trebuie să distrugă rezistența ucraineană, să decapiteze puterea, să instaleze un regim-marionetă la Kiev. Un program amplu, care nu garantează sfârșitul ostilităților
Thierry Wolton:
Întrebat de jurnalista Magda Grădinaru despre aliații care au rămas alături de Putin, Wolton spune că acesta nu mai are, pentru că „acțiunea lui este nebunească”. „Uitați-vă la prudența Chinei, la tăcerea Iranului, doi dintre potențialii aliați ai lui Putin”.
De aceea, în opinia scriitorului francez, Putin „se teme mai presus de toate de cei de lângă el, de cei care l-au adus la putere, care profită cu el de această putere, secta KGB-mafiotă care a confiscat Rusia în scopuri proprii”.
„Ei sunt cei care pot pune punct acestei aventuri nebunești care riscă să îi ruineze. Putin nu trebuie să privească înainte, ci înapoi, pentru a putea să prevadă o lovitură”, continuă scriitorul francez. În concluzie, el afirmă că „viitorul lui Putin nu e tocmai roz”.
Interviul integral, pe Spotmedia.ro.
Potrivit Humanitas, Thierry Wolton, profesor la École Supérieure de Commerce din Paris, a publicat, între altele:
- Le KGB en France (1986; tradus KGB-ul în Franța, Humanitas, 1992)
- Rouge-brun: Le Mal du siècle (1999; tradus Roșu-brun: Răul secolului)
- Le KGB au pouvoir: Le système Poutine (2008; tradus KGB-ul la putere: Sistemul Putin, Humanitas, 2008, ed. a II-a 2014)
- Une histoire mondiale du communisme, trei volume (2015-2017; tradus O istorie mondială a comunismului, Humanitas, vol. 1, 2018, vol. 2, 2019)
- Le négationnisme de gauche (2019, tradus rom. Negaționismul de stânga, Humanitas 2019).
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!