Între 8 și 17 mai, în Capitală, are loc cea de-a 5-a ediție a Zilelor Culturii Japoneze. Pe parcursul celor 10 zile japoneze, vor avea loc o serie de evenimente care vor îmbina tradiționalul și modernul: conferințe, seminarii, festivaluri dedicate pasionaților de cultura și stilul de viață japonez. În plus, vor fi organizare demonstrații și competiții de arte marțiale și de jocuri specifice Japoniei. Aspecte ale economiei, geopoliticii și comunicării japoneze vor fi și ele abordate în cadrul unor conferințe cu participare internațională din : Japonia, Germania și Marea Britanie.
Din programul ZILELOR CULTURII JAPONEZE:
• 8 mai 2015, Sala Senatului Universității Româno – Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), ora 17:30, va avea loc conferința „Rolul și locul Japoniei în Economia Mondială”, susținută de Excelența Sa, Domnul Keiji Yamamoto, Ambasador al Japoniei în România.
• 9 – 10 mai, are loc Otaku Festival, găzduit de Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” (CSRJ-AH) pentru al patrulea an la rând. Otaku Festival este un eveniment independent, înființat în 2006, având ca principal scop promovarea culturii tradiționale și moderne japoneze, precum și a principalilor artiști influențați de această cultură. Festivalul atrage în fiecare an mii de tineri, studenți și elevi interesați de cultura japoneză, dar și specialiști din diferite domenii (regizori, scriitori, ilustratori, muzicieni, fotografi, programatori, actori, croitori, make-up artiști, sportive) dornici să își împărtășească pasiunea și cunoștințele. Tema din 2015 a Otaku Festival este Old vs. New, iar printre invitați se vor afla atât cei mai faimoși cosplay-eri din lume: Kaname – Japonia, Reika – Japonia, Goldy – Japonia, Yuegene – Tailanda, Kvy – Singapore, R&R Team – Rusia, cât și reprezentanți ai convenției Anime Matsuri din SUA, artiști japonezi de manga, Daichi Kawada, trupa de J-Rock, ADAMS și cascadori ai Japan Tatedo Association.
• 11 – 12 mai 2015 va avea loc a treia ediție a conferinței internaționale „Japan – Romania – cross points in a global context”. Deschiderea evenimentului va avea loc in Aula Magna a Universității Româno-Americane, luni, 11 mai, ora 9:00. Pe parcursul conferinței vor avea loc prezentări susținute de trei reprezentanți ai mediilor academice din Japonia și Marea Britanie: Dai Nakamoto, din partea Ritsumeikan University, care va susține o prezentare despre Genji Monogatari (Povestea lui Genji – roman scris în secolul XI de scriitoarea Murasaki Shikibu) considerat a fi primul roman scris în lume; Saburo Kobayashi, fost director general al Honda Corporation, inventatorul airbag-ului pentru celebra companie auto din partea Chuo University și Griseldis Kirsch reprezentantă a School of Oriental and African Studies – University of London.
• 13 mai 2015, în Aula Magna a Universității Româno-Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), începând cu ora 19:00, va avea loc Gala Aniversară a CSRJ-AH, cu titlul Haru Urara Grand Festa, sărbătoarea celei de-a X-a aniversări. Pentru prima dată, spectacolul va fi realizat în totalitate de artiști japonezi. Acesta va include: muzică tradițională japoneză interpretată la instrumente tradiționale, de către artiștii Daichi Kawada (taiko-tobe japoneze) și Maya Asaba (shamisen – instrument tradițional cu coarde), muzică clasică și modernă -Hiroko Yamakawa (saxofonistă – saxofon clasic), care va concerta împreună cu artiști români și spectacol de arte marțiale japoneze și cascadorie, susținut de Japan Tatedo Association din Osaka ( https://vimeo.com/119836548)
• 14 mai 2015, vor avea loc: Festivalul Artelor Marțiale, ora 17:30, în lobby-ul Universității Româno Americane.
• 16 și 17 mai – Zilele Culturii Japoneze se încheie cu o Competiție de GO al cărui loc de desfășurare este tot Universitatea Româno – Americană.
Eveniment este organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO, cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro