Cuprins:
Zimbabwe, colaborare cu Rusia pe termen lung
Gweme a declarat că țara sa a început negocierile cu corporația națională de zboruri spațiale a Rusiei, Roscosmos, cu privire la proiectele planificate, inclusiv conectarea Zimbabwe la sistemul de antrenament al cosmonauților din Moscova.
„Cu ajutorul colegilor noștri ruși ne așteptăm să putem lansa propria noastră rachetă în spațiu în următorii zece ani”, a spus el, potrivit agenției de presă.
„Sperăm că prima noastră rachetă va fi lansată din propriul nostru cosmodrom. Am început deja să lucrăm la planuri, selectând o locație ale cărei condiții naturale ar fi cele mai potrivite pentru crearea unui complex de lansare”, a adăugat Gweme.
Țările africane, tot mai interesate să dezvolte programe prin satelit
Mai multe țări africane au încercat să dezvolte programe prin satelit în colaborare cu Roscosmos în ultimii ani. În septembrie, Alianța Statelor Sahel, care cuprinde Mali, Niger și Burkina Faso, a anunțat un proiect comun care prevedea desfășurarea unui satelit de comunicații și a unui satelit pământesc de teledetecție pentru a colecta imagini spațiale pentru monitorizarea frontierelor naționale și consolidarea măsurilor de securitate.
În timpul unei întâlniri de anul trecut cu președintele rus Vladimir Putin, șeful Roscosmos, Iuri Borisov, a anunțat că Moscova a extins o ofertă Algeriei și Egiptului de a participa la construcția unei stații orbitale. Potrivit Roscosmos, Algeria, Angola, Egipt și Africa de Sud sunt partenerii-cheie ai Rusiei pe continent, cu o colaborare deosebit de productivă în spațiu.
Criză fără precedent în 2024
În noiembrie, Zimbabwe și-a lansat al doilea satelit de observare a Pământului, ZimSat-2, pe orbită de la cosmodromul Vostochny din regiunea Amur din Rusia. Satelitul, acum operațional în orașul Mazowe din țara africană, lângă capitala Harare, a fost proiectat și fabricat în comun de ZINGSA și Universitatea de Stat de Sud-Vest a Rusiei. Se așteaptă ca tehnologia să stimuleze eforturile de explorare minerală și agricultura prin urmărirea culturilor, a prognozelor de randament și a deficiențelor de nutrienți într-o țară în care milioane de oameni se confruntă cu foamea din cauza secetei severe.
Numai în 2024, moneda din Zimbabwe a pierdut o treime din valoarea sa față de dolar, în timp ce hiperinflația și ratele ridicate ale șomajului continuă să agraveze criza.
Zimbabwe a desfășurat primul său satelit, ZimSat-1, în spațiu în iulie 2023. A fost fabricat în comun de Institutul de Tehnologie Kyushu din Japonia și de oamenii de știință din Zimbabwe.
Discuție inclusiv cu Vladimir Putin
Fosta colonie britanică, ce a fost supusă sancțiunilor SUA și UE de mai bine de două decenii, a explorat modalități de a-și diversifica economia și de a aborda mai multe provocări, inclusiv insecuritatea alimentară. În iunie, președintele Emmerson Mnangagwa a discutat cu Putin, la Sankt Petersburg, despre intenția guvernului său de a se alătura BRICS. Ambii lideri au convenit, de asemenea, să își aprofundeze legăturile „excelente” în domenii precum securitatea, ajutorul umanitar, educația și comerțul.
Luna trecută, Moscova a găzduit cea de-a cincea reuniune a Comisiei Interguvernamentale Zimbabwe-Rusia pentru Cooperare Comercială, Economică, Științifică și Tehnică. Ministerul rus de Externe a purtat discuții cu oficiali din Zimbabwe, iar cele două părți au convenit să extindă cooperarea bilaterală într-o serie de domenii, inclusiv comerț, economie și politică.