În mesajul patologului James Robb, devenit viral online, erau o serie de recomandări, dar cea mai mare atenție a atras-o îndemnul de a avea acasă tablete cu zinc și de a lua conform prospectului, imediat ce apar primele simptome de răceală.
Am verificat dacă mesajul acestuia este real și ce alte sfaturi sunt transmise de experți.
Chiar a transmis James Robb mesajul cu privire la măsurile de precauție față de coronavirus?
Autorii de la Snopes, un site de fact-checking pe care îl urmăream ca jurnalistă, i-au trimis un e-mail lui James Robb pentru a afla dacă ne confruntăm cu fake news. Omul de știință le-a răspuns că într-adevăr este mesajul lui, însă era destinat doar câtorva cunoscuți, nu publicului larg.
Din experiența ca virolog și patolog, zincul inhibă replicarea unor numeroși viruși, inclusiv de tip coronavirus. Mă aștept ca la COVID-19 să se întâmple similar, dar nu am ca suport pentru această idee vreun studiu direct. Trebuie să mai menționez că folosirea tabletelor de zinc conform indicațiilor din prospect nu este o garanție a împiedicării infectării cu virusul, chiar dacă ar putea inhiba dezvoltarea virală (viral replication) în rinofaringe.
James Robb, cercetător și patolog:
Am găsit mai multe studii științifice care indică spre beneficiile aduse de folosirea zincului în cazul infecțiilor respiratorii virale (inclusiv cu coronavirus). Doza indicată în studii era de 75 de miligrame în primele 24 de ore, cu atenție la faptul că peste 100 de miligrame pe zi devin toxice pentru organism.
Care sunt recomandările detaliate ale lui Robb?
Fiindcă știm că mesajul aparține într-adevăr omului de știință, devine relevant să aflăm ce recomandări a făcut acesta apropiaților.
- Nu dați mâna! Folosiți alte formule de salut.
- Nu puneți degetul pe întrerupătoare, butonul de la lift etc. Atingeți doar cu partea exterioară a mâinii. Folosiți servețel sau mănuși atunci când alimentați la pompa de benzină.
- Deschideți ușile cu pumnul sau cu șoldul, nu apucați mânerul cu mâna, decât atunci când nu se poate deschide altfel. Mai ales când este vorba de ușile de la baie sau din zone comerciale/ de birouri.
- Folosiți șervețele dezinfectante când mergeți la cumpărături, inclusiv ștergeți mânerul și scaunul copilului din căruciorul pentru cumpărături.
- Spălați-vă pe mâini cu săpun timp de 10-20 de secunde și folosiți gel de mâini cu o concentrație de cel puțin 60% alcool de fiecare dată când reveniți acasă înapoi după orice activitate care implică prezența altor oameni.
- Țineți o sticlă cu dezinfectant la intrarea în casă și în mașină, pentru a-l folosi de fiecare dată după ce atingeți obiecte posibil contaminate și nu vă puteți spăla pe mâini.
- Tușiți sau strănutați într-un șervețel de unică folosință, pe care să îl aruncați apoi. Folosiți cotul doar dacă nu aveți încotro. Hainele din zona cotului vor purta virusul care va putea fi transmis timp de o săptămână sau mai mult.
- Făceți-vă rezerve de tablete cu zinc. Aceste tablete s-au dovedit eficiente în blocarea coronavirus (și altor viruși) din procesul de multiplicare în zona gâtului și rinofaringe. Folosiți conform instrucțiunilor în fiecare zi imediat după ce apar primele simptome de răceală. Cel mai bine este să vă întindeți și să lăsați tableta să se dizolve în gură (spre gât).
Ce mai puteți face pentru a vă crește imunitatea?
Zilele trecute discutam cu un cercetător care a făcut parte din echipa care a testat cu succes un potențial tratament pentru COVID-19, tratament complex care avea la bază îmbunătățirea imunității.
Nu este de mirare că numeroși oameni se interesează zilele acestea de metode pentru creșterea imunității. Sunt sute de mituri pe subiect. Așa că voi trece în revistă câteva metode care au la bază ceva știință.
9. Diminuarea stresului. Sunt numeroase studii pe perioade de zeci de ani care concluzionează că oamenii mai puțin stresați răcesc mai rar sau deloc. În NY Times am găsit citate niște cercetări interesante, care arătau că problemele de cuplu afectează enorm imunitatea și chiar încetinesc procesul de vindecare a rănilor.
10. Somnul regulat cu o durată de cel puțin 7 ore, mâncarea sănătoasă și activitatea fizică. Imunitatea are o componentă genetică, dar azi știm sigur că factorii externi și stilul de viață determină în cea mai mare măsură puterea imunității individuale.
11. Suplimentele cu vitamina D, în cazul în care se constată deprivarea organismului de aceasta. Sunt câteva studii care indică o legătură între incapacitatea organismului de a lupta eficient cu afecțiunile respiratorii și nivelul scăzut de vitamina D. Pe scurt, vitamina D ajută la crearea unor proteine cu rol antimicrobial, care luptă cu virușii și bacteriile.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat public că Germania estimează că până la 70% din populația sa va fi infectată cu coronavirus.
În locul panicii, a venit momentul să fim responsabili atât la nivel individual, cât și colectiv.
Să ne respectăm corpurile pentru a fi pregătite în caz de infecție și să respectăm izolarea la domiciliu în caz că apar simptome, pentru a nu deveni călăii celor mai vulnerabili dintre noi.