Ziua Armatei Române – scurt istoric
25 Octombrie este ziua de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care oștirea noastră și-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român. Pe data de 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei.
Acțiunile militare pe care armata română le-a purtat în bătălia pentru Ardeal au alcătuit un drum glorios ce s-a soldat cu numeroase jertfe pe pământ transilvan.
Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de generalul Dăscălescu și trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejește în luptele de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Carei.
- Mai exact, peste 50.000 de oameni au fost atunci răniți sau morți.
După încheierea acțiunii de eliberare a teritoriului patriei, după data de 25 octombrie 1944, Armata Română a participat la eliberarea Ungariei. Aici s-au desfășurat acțiuni militare pe Tisa mijlocie, pentru eliberarea orașelor Debrețin și Nyiregyhaza.
- Armata a participat și la marea operație pentru eliberarea Budapestei, acolo unde au avut o contribuție importantă la ruperea centurilor fortificate ale orașului și nimicirea marilor centre de rezistență.
Din 1830, anul înființării armatei române moderne, până în 1951, în tradiția românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituții.
După Războiul de Independență din 1877 – 1878, aflată în centrul atenției, armata a participat anual la manifestările organizate de Ziua Înălțării Domnului, devenit ulterior, după Primul Război Mondial, Ziua Eroilor.
În martie 1948, acest gen de sărbătoare a fost abandonat și reluat din anul 1994.
În țara noastră, pe data de 20 iulie 1951, Prezidiul Marii Adunări Naționale a emis Decretul nr 125, ce declara ziua de 2 octombrie, pentru prima oară: Ziua Forțelor Armate ale R.P.R.
Motivul alegerii acestei zile a fost faptul că, la 2 octombrie 1943, Stalin a aprobat organizarea Diviziei “Tudor Vladimirescu” din prizonieri de război, în “sâmburele” viitoarei “Armate Populare” din România.
25 octombrie – ziua când cinstim armata română
În anul următor retragerii armatei sovietice din România, Ziua Forțelor Armate a fost mutată pe 25 octombrie, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959.
Data de 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupație și administrație străine.
Data de 25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, atunci când armata română și-a îndeplinit menirea firească de a readuce la hotarele ei patria care a zămilsit-o. Acum, Ziua Armatei Române a devenit simbol.
Ziua de 25 octombrie a rămas întipărită ca fiind ziua în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei.
- Ziua Armatei a fost, este și va fi pentru totdeauna și Ziua Soldatului.
Evenimente organizate de Ziua Armatei 2019
- Joi, 24 octombrie 2019 ora 17:15, la Sala Ștefan cel Mare și Sfânt, Cercul Militar Național, are loc conferința cu tema: Preliminarii ale marelui conflict.
- Evoluții internaționale, înțelegeri secrete, susținută de prof.univ.dr. Petre Otu. În deschidere va fi susținută și o expunere despre semnificația istorică a datei de 25 octombrie, Ziua Armatei Românie.
- La Bistrița, de Ziua Armatei României, structurile Brigăzii 81 Mecanizată General “Grigore Bălan”, organizează o serie de activități culturale, ceremonii militare, adunări festive, armament, echipamente militare și acțiuni de promovare a carierei militare. Programul va fi:
- Joi, 24 octombrie, ora 11:00 – Ziua porților deschise pe platoul Batalionului 812 Infanterie Bistrița;
- Joi, 24 octombrie, ora 13:00 – Simpozion și spectacol artistic la Cercul Militar Bistrița;
- Vineri, 25 octombrie, ora 9:00 – Ceremonie militară la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș.
- În Buzău, pe 25 octombrie, la ora 10:00 are loc un ceremonial militar și religios la Cimitirul Eroilor, iar la orele serii, militarii cu torțe se deplasează pe străzile orașului Buzău, pe acordurile muzicii militare.
Evenimente în București organizate de Ziua Armatei
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, activităţile în București de Ziua Armatei se vor desfăşura după următorul program:
- ora 8.30: la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piaţa Leu) – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori;
- ora 9.00: la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – „Ziua Porţilor Deschise”;
- ora 9.00: la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – „Ziua Porţilor Deschise la Castelul Ţepeş” şi marcarea împlinirii a o sută de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război;
- ora 9.30: în Parcul Carol I – expoziţie de tehnică şi echipamente militare, miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica Reprezentativă a MApN, standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic „Doina” al Armatei, atelier de instrucţie pentru promovarea carierei militare „Military Boot Camp” şi exerciţii demonstrative EOD, de tip Drill-team, căţărare şi tiroliană;
- ora 10.00: la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite şi de depunere a jurământului militar de către elevi şi studenţi din instituţii militare de învăţământ, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forţelor Aeriene Române;
- ora 10.00: la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române – „Ziua Porţilor Deschise” şi vernisarea expoziţiei „45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93”;
- ora 19.00: ceremonie de Retragere cu torţe pe itinerariul: Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” (Bulevardul Timişoara).
Sursă foto: 123rf.com