În acest moment, au rămas de partea candidatei PSD Lia OLguţa Vasilescu şi Eugen Teodorovici, dar şi câţiva parlamentari

Mihai Fifor, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu au transmis imediat după rezultatul de duminică mesajul schimbării în partid, animaţi şi de anunţul surprinzător al Vioricăi Dăncilă potrivit căruia Gabriel Oprea, fostul lider UNPR, este vicepreşedinte cu drept de vot în PSD.

Viorica Dăncilă i-a nemulţumit pe liderii din teritoriu şi prin lipsa asumării răspunderii pentru rezultatul de duminică. Asta în contextul în care judeţe mari controlate de PSD, Neamţ, Dolj, Vrancea, Vaslui, Constanţa, au pierdut, la vot, în faţa lui Klaus Iohannis.

În total, PSD a reuşit să câştige doar cinci judeţe, la nivel naţional, un scor care le dă fiori liderilor partidului.

Luni seară, peste 30 de lideri de filiale au ajuns de urgenţă la Bucureşti, în pregătirea Comitetului Executiv Naţional de a doua zi.

O şedinţă a avut loc la Parlament, în biroul fostului lider Liviu Dragnea, acum ocupat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. La discuţii au fost prezenşi Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Ionel Arsene, Claudiu Manda, Marian Oprişan, potrivit unor surse din partid.

S-a discutat inclusiv despre schimbarea numelui şi a siglei partidului, în urma prăbuşirii în preferinţele electoratului.

Se pregăteşte noua echipă de conducere a partidului: Ciolacu, preşedinte interimar, Stănescu, secretar general

O nouă echipă urmează să preia, interimar, conducerea PSD, până la organizarea Congresului în care se va alege un nou preşedinte, legitim, prin vot.

Între timp, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a preluat acţiunea de reformare a partidului, prin discuţii cu liderii din teritoriu.

Vioricăi Dăncilă, cu care Marcel Ciolacu a discutat personal, luni, i s-a promis un loc de senator, în viitorul Legislativ şi şefia Femeilor Social-Democrate, post din care a demisionat după ce a ajuns premier.

Tot mai multe voci vorbesc despre necesitatea convocării de urgenţă a Congresului, mai ales că mai sunt şase luni până la alegerile locale, un nou scrutin unde partidul va veni în faţa alegătorilor.

Până atunci, conducerea interimară ar urma să fie asigurată de Marcel Ciolacu, ca președintele interimar, Paul Stănescu, secretar general al partidului. Din noua conducere ar urma să facă parte din Niculae Bădălău şi Claudiu Manda.

Când se va organiza Congresul

Rămâne de văzut când se va organiza Congresul PSD, dacă va fi convocat de urgenţă, sub emoţia rezultatului, sau se va aştepta până anul viitor.

În funcţie de jocurile de putere din interiorul partidului, în acest moment, fiecare lider încearcă să atragă de partea lui cât mai multe filiale.

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu spune că doar Congresul poate legitima noua conducere.

„Varianta potrivită este Congresul, care să legitimeze prin vot pe cei care vor fi desemnați să conducă PSD-ul și sigur, să se așeze la treabă cei care vor fi aleși de Congresul partidului”.

Întrebată ce propunere legitimă de președinte al partidului vede, Ecaterina Andronescu a spus că pe cel care va fi șeful partidului îl legitimează votul membrilor la Congres.

„În orice caz, ideea de a face jocuri mi se pare extrem de păguboasă și cred că ceea ce trebuie să facem acum este să strângem rândurile și cei care sunt în stare și se angajează să elaboreze o strategie care să readucă PSD-ul unde a fost”, a declarat fostul ministru al educației, la Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News